Zumbul – zašto ga nekome pokloniti?

Zumbul – zašto ga nekome pokloniti?

Zumbul je prolećni cvet raznolikih boja, koji je najkarakterističniji po svojim zvončićima. Kada dublje zađemo u njegovu simboliku, shvatićemo da je zumbul mnogo više od samog cveta. Za njega se vezuju mnoga značenja. Kada i zašto nekome pokloniti zumbul?


 

IME I POREKLO

Zumbul je vekovima unazad popularan na Balkanu. Bio je tu čak i pre Turaka. Njegovo poreklo je iz Male Azije. U Evropu su ga preneli Rimljani i Stari Grci, te je tako dospeo i u Srbiju. Bukvalni prevod zumbula je plavo zvono. Na grčkom znači cvet kiše, ali su ga istovremeno zvali i cvetom tuge. Smatra se i da je naziv izveden od imena grčkog pastira Edimiona u koga je bila bila zaljubljena Selena, grčka boginja Meseca.

 

 

ZUMBUL I APOLON

Postoje mnoge legende u vezi sa ovim cvetom. Već pomenuti pastir Edimion posedovao je večnu mladost, a boginja Selena dolazila je svako veče kod njega kako bi ga poljubila. Jedna od najpoznatijih legendi jeste ona o zumbulu i Apolonu. Bog Apolon imao je miljenika po imenu Hijacint. Tokom discipline bacanja diskova u sportskim igrama, Apolon je diskom pogodio Hijacinta. Njegova krv se rasprskala svuda po travi i iz zemlje su iznikli ljubičasti cvetovi.

 

 

LEGENDA − OBLIK LATICA

Sledeća legenda je povezana sa oblikom zumbulovih latica. Ajaks i Odisej su, nakon Trojanskog rata i Ahilove smrti, tvrdili da imaju njegovo oružje. Odluku kome će pripasti oružje donelo je veće staraca. Odlukom je rečeno da će oružje pripasti Odiseju, pa se, u velikom razočaranju, Ajaks probada mačem. Legenda kaže da su iz njegovih kapi krvi izrasli zumbuli, čije su latice bile oblikovane kao slova alfa i ipsilon – prva slova Ajaksovog imena.

 

 

KELTSKE LEGENDE

Postoje i stare keltske legende koje tvrde da je zumbul povezan sa vilama i da je samim tim opasan cvet i da može da omađija. Odatle potiče verovanje da zvončići zumbula zvone kako bi prizvali veštice da se okupe. Zbog toga je opasno šetati se poljem zumbula, jer moći postaju prejake.

 

 

 

SIMBOLIKA

Iz svih ovih legendi izvučena su mnoga značenja, poput: nedostižnosti, tuge, sete, magičnosti. Ali, to je samo mali broj značenja. Mnogi veruju da je jedno od osnovnih simbola zumbula poniznost. To se najčešće objašnjava njegovim obešenim zvončićima koji podsećaju na osobu pognute glave. Pored svih ovih simbola, postoje značenja koja su povezana sa bojom simbola. Pa tako bela boja označava dobrotu, roze druženje, dok plava boja simboliše odanost.

 

 

SIMBOL TRAJNE LJUBAVI

Ono što zumbul najviše čini posebnim je činjenica da je pokazatelj ljubavi. Glavni simbol izvučen iz poznate ljubavne priče je simbol trajne ljubavi. Dati nekome zumbul znači da pokazujete ljubav za koju verujete da će trajati.

 

 

VEROVANJA I TRADICIJA

Veruje se da jak miris zumbula sa sobom nosi harmoniju i ravnotežu. Zbog toga se zumbul daje u znak izvinjenja. Ukoliko se neko oseća nesigurno i bezvoljno, veruje se da mu se treba pokloniti zumbul, jer on iznova budi i vraća sigurnost. Ljudi koji mogu da prevrnu unutrašnju stranu zumbula, a da cvet ne pocepaju, veruje se da će zasigurno osvojiti srce voljene osobe. Simbol poniznosti koji smo opisali, zapravo ima još značenja. Veruje se da se iz tog svog izgleda takođe mogu protumačiti i zahvalnost i posvećenost. Zbog toga se ovaj cvet daje onome kome želite dati do znanja da ste tu za njega.

 

 

 

ZUMBULSKI VENČIĆ

U našem narodu, popularno je pravljenje venčića od cveća i bilja. To može predstavljati tradiciju, ukras ili poseban detalj koji će se naći na glavi devojaka ili biti okačen u našim domovima. U mnogim zemljama, cvetni venac predstavlja nešto drugo. Na primer, u Indiji se razmenjuju cvetni venci u toku venčanja. Venčić od zumbula ima snažnu i zanimljivu simboliku. Veruje se da ukoliko nosimo venčić od šarenog cveća zumbula, u svakom trenutku možemo govoriti istinu. Venčić nam na neki način daje hrabrost.

 

 

 

VOLIŠ LI ME?

Pitanje koje se često povezuje sa zumbulom je upravo pitanje: Voliš li me? U znatiželji da li neko kome poklanjate ovaj cvet ima ista osećanja kao i vi, možete umesto pitanja pružiti samo ovaj cvet. Smatra se da njegov miris ima moć da razneži najhladnije srce.

 

 

Iz svih ovih priča, možemo izvući mnoge perspektive iz kojih ćemo gledati na zumbul. Ovaj misteriozni cvet svakako predstavlja poseban poklon koji nekome možemo dati. Zamena je i za one najiskrenije reči koje nekad nije lako izgovoriti. Umesto volim te, hvala, izvini, tu sam za tebe, možemo uz osmeh nekome samo dati zumbul.

 

 

TEKST: SARA STOJČIĆ

Sara Stojčić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.