Znamo li čemu služi tonik?

Znamo li čemu služi tonik?

Iako je tonik za lice zanemaren u svakodnevnoj nezi kože, možemo da kažemo da je to proizvod sa veoma delotvornim efektima. On se koristi najpre za čišćenje lica i za skidanje mrtvih ćelija sa kože. Takođe, tonik hidrira, daje licu svežinu i doprinosi uspostavljanju pH ravnoteže. Pored ovih osnovnih funkcija tonika, u daljem tekstu ćemo detaljnije objasniti njegovu ulogu i značaj.


ULOGA

Kao što smo već naveli, tonik pre svega služi za hidrataciju i čišćenje lica. On najbolje otklanja sve nečistoće s lica koje se tokom dana nakupe na našem licu. Iako služi za čišćenje, moramo razumeti da tonik ne koristimo za skidanje šminke, već ga samo nanesemo na lice nakon skidanja šminke proizvodom koji koristimo kako bi dodatno očistili lice. Takođe, priprema kožu za dalju negu. Pored tonika preporučljivo je koristiti i neku kremu ili serum za lice. Tonik pomaže i u sprečavanju pucanja kože.  Nakon što se nečistoća zapuši u porama kože može doći do pucanja, a tonikom to možemo sprečiti. Pored ovoga, tonik sužava pore lica, hidrira i hrani lice.

UPOTREBA

Preporučuje se korišćenje najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Pre nanošenja obavezno je skinuti sve preparate i šminku sa lica. Tonik možete staviti direktno na kožu, ili na komadić vate ili tupfera, u zavisnosti od toga kako vam više odgovara. Kružnim pokretima lagano predjite lice i vrat. Nakon što očistite lice, sačekajte neki minut kako bi koža upila tonik, a nakon toga možete nastaviti sa negom, nanošenjem neke kreme ili seruma. Tonik se nakon nanošenja ne ispira vodom.

SAVETI

Kada kupujete svoj tonik, prilagodite ga vašem tipu kože. Nemojte kupovati proizvode za koje vam je neko rekao da njemu odgovaraju, jer možda vašoj koži to neće odgovarati. Pogledajte na bočici za koji tip kože je odgovarajući tonik i na osnovu toga izaberite najbolji za vas. Što se tiče čuvanja tonika, tokom zimskih meseci preporučuje se čuvanje u ormaru ili kupatilu, a tokom letnjih i toplijih meseci čuvanje u frižideru ili nekom hladnijem mestu.


TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja