Značaj redovnog i zdravog doručka

Značaj redovnog i zdravog doručka

Spremanje pahuljica sa mlekom za doručak ili sendviča za školu je definitivno obeležilo američke filmove i serije. Nakon toliko poznatih tinejdž filmova u kojima  se praktikovao ovakav vid doručka, deca su mahinalno poludela za pahuljicama, i njihova prodaja se  povećala. Pristupačnom cenom i lakom pripremom roditeljima je odgovarala njihova primena, ne znajući da takav vid doručka može loše uticati na njihovo dete.

 


 

Vodeći se istraživanjem koje su sprovodili na Amerikancima, gde skoro 50 odsto njih preskače doručak, dolazimo do zaključka da su i pahuljice sa mlekom bolje nego uopšte ne doručkovati. Takođe, koliko puta su vam samo mame, bake, tate i tete pričali da je doručak najvažniji obrok u toku dana i vodili se izrekom: Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju. Ali zašto je toliko bitno da ne preskačemo doručak i koji je razlog za izbegavanje  pahuljica u jutarnjim časovima?

 

 

 

HRANA SNAGU DAJE

Najčešći razlozi koje navode ljudi za preskaknje doručka su nedovoljno vremena, previše obaveza,  da nisu gladni, čak ima i onih koji misle da će tako brže smršati. Moramo vas odmah razočarati, ali preskakanjem doručka izazvaćete kontraefekat gde ćete samo dobiti na kilaži, odnosno, telesnoj masi. Preskakanje doručka pre odlaska na posao, u školu i na svakodnevne aktivnosti neće se pokazati dobro na duže staze. Pre svega, naše telo i mozak neće funkcionisati kako treba, ukoliko ne dobiju potrebno gorivo – hranu. U tom slučaju, ubrzo će nastupiti i umor, glad, glavobolja, pad koncentracije i imuniteta. Takođe, mnoga istraživanja su pokazala da preskakanje doručka loše utiče na insulin, pa dolazi do pojave drugog tipa dijabetesa, visokog krvnog pritiska i, između ostalog, telo vremenom može kolaborirati pod pritiskom i obavezama.

 

 

 

Zato su prvi sati nakon buđenja najznačajniji u našem danu, naša jutarnja rutina i namirnice koje unosimo, jer će nam upravo one dati  energiju i pripremiti nas za ostatak dana.

 

 

 

JESU LI PAHULJICE DOBAR IZBOR?

                Ukoliko se i mi vodimo američkim filmovima i za doručak konzumiramo samo pahuljice, brzo ćemo ogladneti i nećemo biti spremni za ostatak dana. Da bismo se osećali sitim, morali bismo pojesti veću količinu pahuljica. Većom porcijom pahuljca nadolaze i veće kalorijske vrednosti i puno unetog šećera, koji se  jednim delom pretvara u kratkotrajnu energiju, a preostali deo organizam čuva kao rezervnu energiju pretvarajući ga u mast. Dakle, odavde zaključujemo da pahuljice nisu najbolji izbor za početak dana.

 

 

 

Kako bismo naše telo ubacili u mašinu koje će biti spremno za sve obaveze i neočekivane izazove, potrebno ga je razbuditi i pripremiti kvalitetnim namirnicama.

 

 

 

VAŽAN JE KVALITET DORUČKA

Još jedan od čestih problema javlja se u nedostatku ideja za doručak, ili u odabiru pravih namirnica. Za jedan kvalitetan obrok, u ovom slučaju doručak moramo obezbediti sve potrebne nutrijente kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti i vlakna. Konzumiranjem namirnica kao što su jaja, mlečni proizvodi – grčki jogurt, sir, mleko, integralni hleb, žitarice od celog zrna, ovsene pahuljice, bobičasto voće, razne vrste riba, povrća, mahunarki, mesa i mesnih prerađevina, pokazaće se kao dobar izbor za početak dana.

 

 

 

 

Međutim, i pored svih ovih izvrsnih namirnica i dalje postoji problem kako ih iskombinovati i šta jesti. Dajemo vam nekoliko predloga za početak dana.

 

Integralni tost sendvič sa jajima – integralni ili raženi tost,  jaja , dodati po izboru povrće   ( spanać, zelje, paprika…) ili  šampinjone.

Ovsena kaša – ovsene pahuljice, merica Whey proteina, dodati po izboru  crveno ili bobičasto voće, pola šake orašastih plodova (indijski orah, badem, pistaći, lešnici) , dodatno možete zasladiti sa pola kašičice meda ili nekog prirodnog zaslađivača

Tuna salata – po izboru dodati zeleno povrće ( zelena salata, rukola, spanać, krastavac…), kukuruz, luk, tuna, možete dodati i koje jaje…

Proteinski šejk – merica Whey proteina, voće po izboru ( banana, malina, kupina, borovnica…), grčki jogurt, pola kašičice kikiriki putera, pola kašičice meda ili nekog prirodnog zaslađivača.

 

 

 

TEKST: OLJA STOJILJKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno
se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži individualne treninge i izrađuje planove ishrane.1 thought on “Značaj redovnog i zdravog doručka”