Značaj prakse u pronalasku prvog posla

Značaj prakse u pronalasku prvog posla

Nakon završenih studija, svi imamo želju da se što pre zaposlimo i da zvanično postanemo odrasle osobe. Međutim, najveća prepreka sa kojom se susrećemo tokom pronalaženja posla je naš nedostatak iskustva, praktičnog znanja. Prethodno radno iskustvo danas ima jednak značaj kao i fakultetska diploma, a možda i veći. Kao rezultat toga nastala je praksa koja pomaže individuama bez radnog iskustva u pronalasku prvog posla.


 

ŠTA JE PRAKSA?

 

Praksa predstavlja program treniranja individua bez radnog iskustva u određenom poslu od strane određene kompanije ili freelancing (rad za kompaniju kao individualni kontraktor). Praksa može biti plaćena i neplaćena, ali, bez obzira na sve, donosi veće blago od novca, a to je veoma cenjeno radno iskustvo.

 

ŠTA TI SVE PRAKSA PRUŽA?

 

Praksa nudi izloženost stvarnom svetu, kako izgleda rad sa punim radnim vremenom u kompaniji. Kada obavljaš praksu, u mogućnosti si da stekneš znanja i van posla kojim želiš da se baviš. Steći ćeš konekcije i prijatelje u profesionalnom svetu. Umreženost predstavlja razmenu informacija između individua o tome kako poboljšati svoje veštine i profesionalna znanja. Jedan od najboljih načina koji to omogućava, predstavlja praksa. Za studente praksa je jedinstveni način da se umreže i usavrše svoje profesionalne veštine, čak i pre diplomiranja. Za neke studente je ipak odskočni kamen ka dobijanju šanse za stalan posao u željenoj kompaniji.

 

Praksa, takođe, omogućava učenje o sebi. Kada si praktikant u određenom poslu, dok učiš i istražuješ o tom poslu, shvatićeš da svaki posao ima svoje mane i vrline. Ona omogućava da na kraju doneseš ispravnu odluku o tome da li želiš da taj posao bude tvoja dugoročna karijera.

 

VEŠTINE KOJE DONOSI PRAKSA

 

Tokom svoje praktikantske karijere naučićeš i o tvojim snagama i slabostima. Praksa će ti pomoći da te slabosti značajno smanjiš tako što ćeš rešavati zadatke koji će te terati da izađeš iz zone komfora i ojačaš sopstveno samopouzdanje. Još jedan razlog zašto je praksa značajna je što će te na kraju opremiti sa mnogo većim veštinama nego što misliš. Te veštine su: komunikacija, prilagodljivost i timski rad. Ove veštine su veoma značajne, jer bez obzira koliko si dobar, u svom poslu nećeš uspeti nigde ako ne naučiš kako da sarađuješ sa ljudima i kako da budeš timski igrač.

 

ZNAČAJ PRAKSE

 

Kada nakon prakse popunite prijavu za posao u određenoj kompaniji, iskustvo koje vam je praksa donela će vam doneti prednost i znanje o tome kako da se istaknete i pokažete da ste vi prava osoba za taj posao. Takođe će vam pomoći da vas regruteri primete, da shvate da posedujete potrebnu motivaciju i želju za
učenjem, jer imate iskustvo van univerziteta.

Praksa predstavlja ključ koji vam pomaže da otvorite vrata uspeha. Svako mora početi odnekud i praksa je odličan način za to. Velike svote novca dolaze sa poboljšanim veštinama i iskustvom i zato ne oklevajte da napravite prvi korak ka uspehu.

 

 

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je.Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine.Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.