Značaj EKV za muzičku scenu Jugoslavije

Značaj EKV za muzičku scenu Jugoslavije

EKV je bila post pank grupa iz Beograda, i jedan od najuspešnijih bendova u celoj Jugoslaviji. Sa gitaristom i pevačem Milanom Mladenovićem na čelu, klavijaturistkinjom Margitom, i basistom Bojanom Pečerom, obeležili su čitavu jednu generaciju. Koncertima u glavnim gradovima bivših saveznih republika i introspektivnim tekstovima Milana Mladenovića, bend će ostati toliko ikoničan i prepoznatljiv da će ih čak i mlađa pokolenja, rođena decenijama kasnije rado slušati.


ŠTA TO ČINI EKV PREPOZNATILJIVIM?

Iako nisu prvi koji su plasirali post pank u Jugoslaviji, jedini su post pank bend čije su pesme dostigle toliku slavu. To nije bio slučaj samo u državi, već i van nje. EKV je fokusiran na zvuk – dubok, mutan i melanholičan, isto kao i na tekst. Tekstovi benda su metaforički i lični. Slušaocu se obraćaju na takav način da se sa njima uvek može poistovetiti na više od jednog načina.

EKV se izdvaja i vizuelno. Omoti njihovih albuma su dobro osmišljeni i prepoznatljivi, skloni analizi poput samih tekstova benda. Članovi, koji su se tokom godina menjali, i kojih ima mnogo, su takođe ostavili neizbrisiv trag za sobom. Njihove tragične sudbine obeležene preranom smrću daju dodatan kontekst mračnom umetničkom izdražavanju benda.

MOMČILO RAJIN O BENDU

U intervjuu za Politiku, muzički kritičar Momčilo Rajin kazao je da Ekatarina Velika uživa kultni status ne samo zbog toga što su članovi benda bili odlični muzičari, već i zbog toga što su tragično završili. Dodaje i da EKV svakako spada u pet najznačajnijih bendova koje je iznedrila era osamdesetih.

MUZIČKI UTICAJ NA DRUGE SASTAVE

Nakon Milanove smrti 1994. godine, bend se gasi u potpunosti. Margita je nastavila da se bavi muzikom u okviru različitih sastava. Različite trake i ploče bile su objavljene posthumno, kao i nekolicina filmova, knjiga, intervjua i izložbi.

EKV ima više tribjut bendova nego bilo koji drugi sa prostora bivše Jugoslavije. Nije teško primetiti da mnogi mladi bendovi crpe inspiraciju iz EKV-a, što muzički, tako i u samim tekstovima.

Među ovim bendovima je i Van Gog, koji često trpe kritiku zbog preterane sklonosti imitiranja benda, kao i alternativni rok bend Blok Aut koji su na nastupima često izvodili obrade njihovih pesama.

ŠTA SU DRUGI GOVORILI O MILANU MLADENOVIĆU?

Milan je upamćen i po svom aktivizmu, kako kaže Ambrozić: Bio je ključna figura osamdesetih, a kada su došla kritička vremena, postao je i moralna figura, jer je poslužio kao neko ko govori u ime drugih, nešto u šta drugi veruju i šta vide. Građanski aktivizam, koji je bio deo rokenrol scene, bio je jasan u svojim stavovima, i Milan je učestvovao u svemu tome.

U istom artiklu za NIN od pre osam godina, Dragan Jovićević u uvodu naglašava: Sve anti ratne akcije koje su postojale u Beogradu, uključivale su i Milana Mladenovića. Govorio je u ime drugih, nešto u šta drugi veruju i šta vide. Bio je jasan u svojim stavovima. Otuda toliko njegovog značaja i u 2014. godini. Nije voleo rok bez mozga.

EKV KAO NAJVAŽNIJI PROJEKAT OSAMDESETIH

Kako piše hrvatski novinar Dubravko Jadagić: Možda su i jedan od najsnažnijih srpskih bendova u novom talasu. Ne spori se neskriveni talenat Milana Mladenovića, ali se smatra da je Margita zapravo uvek bila u centru pažnje. Nema sumnje da je značajno doprinela grupi sviranjem, muzičkim idejama. Budila je emocije u mnogim ljudima tada, a i danas u mlađim generacijama koje tek kreću da istražuju njenu muziku.

Miljenko Jergović dodaje kako je kultnom statusu benda doprinelo i vreme u kom su stvarali: Vrijeme koje nije najbolji estetski sudac, jer ono jednima pomogne, a drugima odmogne zahvaljujući argumentima povijesti, i na načine koji, često, nisu estetski, nego politički, ratnički, stradalnički, EKV je učinilo jednim od nesumnjivo najznačajnijih i najživijih kulturnih i umetničkih projekata u osamdesetima.

Da nije bilo rata, da se država nije raspala, i da se kulturni prostor nije toliko privincijalizirao, to jest da u ratu nisu pobedili Tompson, Ceca i Prljavo Kazalište, EKV bi bila manje važna pojava. – zaključuje Jergović.

TEKST: MARINA MILENTIJEVIĆ

Marina Milentijević je student novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.