Značaj društvenih igara za razvoj dece

Značaj društvenih igara za razvoj dece

Procenili ste da je vaše dete spremno za društvenu igru. Kupili ste tablu sa omiljenim crtanim junakom i entuzijastično bacate kockicu. Nakon par minuta, kockice lete na sve strane, tabla se pretvara u šator za figurice, dok u mislima, a i fizički, dižete ruke uvereni da nema smisla. Ne odustajte! Previše je benefita koje društvene igre nose sa sobom.


DRUŠTVENE IGRE STVARAJU POZITIVNU PORODIČNU ATMOSFERU

Danas je to pet minuta kvalitetno provedenog vremena, već sutra će to možda biti petnaest. Ko zna, možda za dvadeset godina, ta vaša porodična sreda društvenih igara, može postati neraskidiva spona i ritual koji vas kao porodicu povezuje koliko god svi bili zauzeti i raštrkani.

POLAZNA TAČKA GRAĐENJA SOCIJALNIH VEŠTINA

Biti dostojanstven pobednik ili gubitnik, sačekati svoj red, ne upadati drugima u reč, razmeniti ideje, strpljivo sačekati da neko razmisli. Sve su to socijalne veštine koje, morate priznati, koristimo u svakodnevnom životu. Društvene igre mogu biti nosioci tih velikih lekcija, koje dete postepeno usvaja, potpuno nesvesno samog procesa učenja.

GIMNASTIKA ZA MOZAK

Sigurno ste do sada i sami shvatili da je učenje vrlo emotivan proces. Možda biste i sami uspeli da naučite više o nečemu, da ste se u samom procesu učenja osećali dobro. Jer, mozak najbolje radi kada je relaksiran. Društvene igre su osmišljene tako da slojevito stimulišu kognitivni razvoj, kroz igranje, iz više uglova. Utiču na poboljšanje vokabularnih sposobnosti i logičkog razmišljanja, podstiču koordinaciju ruka – oko, i sasvim sigurno otključavaju skrivene sposobnosti kod svakog pojedinca.

Možda ćete u toku neke partije, sasvim slučajno, otkriti da je vaše dete kreativno, muzički nadaredno ili ima fotografsko pamćenje? Da li je potrebno da naglasimo i vizuelnu stimulaciju u vidu razlikovanje boja, oblika,veličine i različitih materijala? S druge strane, detetu se približavaju prve matematičke operacije, poput brojanja koraka.

ŠTA JE CILJ SVAKE IGRE?

Intelektualni izazov je pokretač svake društvene igre. Razumevanje pravila igre je jedno, a zaista shvatanje procesa kako se priča razvija, preuzimanje odgovornosti nad potezom i rizikom je nešto sasvim drugo. Mogućnost razmišljanja pod pritiskom i brzinsko donošenje odluka je nešto što aktivira sive ćelije svakog mozga. Kako vreme odmiče, dete će sve jasnije moći da predvidi rezultate svojih poteza, čime zalazimo u početke logičkog i strateškog razmišljanja. Zdrav takmičarski duh, regulisanje emocija, povećanje raspona pažnje i izoštravanje fokusa– samo su neki od benefita društvenih igara.

PORAZ – JEDNA OD NAJTEŽIH ŽIVOTNIH LEKCIJA

Kako se vi nosite sa porazom? Koliko vam je teško da prihvatite da ste pogrešili skretanje, ili da nešto, jednostavno, niste uspeli da uradite? Jedna od glavnih lekcija koju možete darovati svom detetu su upravo alati za procesuiranje gubitka i frustracije koja iz toga proizilazi. Sposobnost tolerancije na frustraciju, imunitet psihe, predstavlja osnov naše otpornosti na osujećenja i prepreke sa kojima se svakodnevno, u većoj ili manjoj meri, susrećemo. Kao što i fizički imunitet treba da se razvija, održava i jača tako je i sa našim psihičkim imunitetom.

DRUŠTVENE IGRE KREIRAJU MENTALNU SIGURNOSNU MREŽU ZA NEUSPEH

Sasvim sigurno će doći i do poraza, a to je od esencijalnog značaja, jer detetu pruža ishod najgoreg mogućeg scenarija- da ne uspe. Sa druge strane vama pruža priliku da kažete: Eto, izgubio si/ izgubila. Ništa strašno. Hoćemo još jednu partiju? Jer, zaista, neuspeh nije ništa drugo do prilike da iz toga nešto naučimo, i da pokušamo ponovo. Potrudite se da dozvolite detetu da isprocesuira poraz onako kako mu je u tom trenutku potrebno.

Kada se smiri, pokušajte da porazgovarate o tome šta sledeći put može drugačije da uradi. Treniranjem mišića tolerancije na nelagodu, pa čak i očaj, priprema mozak na to da ipak odreaguje, misli i razmišlja, iako mu je nelagodno. Složićete se, ovo može dobro doći svim budućim govornicima, studentima, pilotima… Ko god vaše dete odluči da postane kad odraste.

POČETAK INTELEKTUALNIH IZAZOVA ZA CELU PORODICU

Razgovarajte o sopstvenim strategijama u toku igre i recite naglas šta mislite da će se dalje dogoditi nakon određenog poteza. Motivišite dete da prati svoju intuiciju, da donese odluku čak i kada nije sigurno u dalji ishod jer time, sasvim sigurno, gradi pouzdanje u sebe. Pobediti je slojevit proces koji sam po sebi donosi satisfakciju samo ukuliko izazove emociju. Kako vreme prolazi, tako će se i težina i zahtevi igara menjati. Doći će dan kada će vaše dete biti možda intelektualno superiornije od vas, a za to, bez trunke skromnosti i sebi možete delom pripisati zasluge.

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama