Zlatno doba Holivuda

Zlatno doba Holivuda

Zlatno doba Holivuda je period koji je počeo u drugoj polovini 20. veka. U tom periodu razvili su se specifični filmski stilovi, metode filmske distribucije i produkcije. Sve ovo doprinelo je da američka kinematografija u tom periodu utiče na razvijanje filma u celom svetu.

 


 

Filmovi nastali u ovom periodu gledaju se i danas. Mlađe generacije često slušajući o filmovima iz Zlatnog doba Holivuda  i sami pogledaju filmove i na taj način se upoznaju sa drugačijim viđenjem filma, ali i drugačijim shvatanjem lepote i seksepila. Preporučujemo vam filmove koje bi trebalo odgledati da biste zaista razumeli stvaranje filma iz ovog perioda.

 

 

ORKANSKI VISOVI

Orkanski visovi je film koji možete pogledati ukoliko ste ljubitelj romantičnih filmova. Glavnu ulogu u filmu tumači jedan od najboljih britanskih glumaca , Lorens Olivije i glumica Merl Oberon. Radnja filma počinje putovanjem doktora Keneta po vrletima severne Engleske. Kada odluči da prenoći na Orkanskim visovima, čuje priču koja menja njegov život.

 

 

 

 

 

PROHUJALO SA VIHOROM

Prohujalo sa vihorom je zasigurno film koji je obeležio period od svog nastanka do dana današnjeg. Radnja filma odvija se u 19. veku , u periodu građanskog rata na jugu Amerike. Glumica Vivijen Li tumačila je glavnu junakinju filma Skarlet O’Haru koja je dosta doprinela da film bude toliko ispraćen. U filmu možemo videti kako je rat viđen njenim očima.

 

 

 

 

 

ČAROBNJAK IZ OZA

Čarobnjak iz Oza je mjuzikl iz ovog perioda koji možete pogledati sa svojom porodicom, snimljen po istoimenoj knjizi Frenka Bauma. Devojčicu Doroti koja je glavna uloga u filmu tumači glumica Džudi Garland. Radnja filma odvija se na farmi u Kanzasu, na kojoj Doroti živi sa svojom bakom i ujakom. Kriza koja je u tom periodu pogodila SAD uticala je na to da oni žive skromno. Zemlju pogađa tornado nakon kojeg Doroti i njen pas Odi završavaju u čudotvornoj zemlji zvanuoj Oz. Počinju da istražuju zemlju i na tom putu im se dešavaju razne fantastične avanture.

 

 

 

 

 

PEVANJE NA KIŠI

Pevanje na kiši je takođe mjuzikl koji prati muzika za pamćenje, izvanredna scenografija, kao i sjajni kostimi na koje niko ne ostaje ravnodušan, te dugo priča o njima nakon gledanja filma. Glavnog protagonistu u filmu tumači Džin Keli, a njegova partnerka u filmu je Debi Rejnolds.

 

 

 

 

 

PLODOVI GNEVA

Plodovi gneva je još jedan od  filmova iz ovog perioda koji opisuje težak život i nemaštinu svih onih koje je pogodila kriza. Mnogo farmera pogođenih krizom izgubilo je svoje posede, a ovo je priča o jednom od njih. Prisiljen da ode iz svoje zemlje , kao migrant započinje neki novi život daleko od svog imanja.

 

 

TEKST: ANĐELA JANJIĆ

Anđela Janjić je diplomirani novinar na Filozofskom fakultetu u Nišu. Aktivno se bavi odbojkom, u slobodno vreme čita, piše i voli da vodi kvalitetne razgovore sa njoj dragim ljudima.