Zlatibor – Kako provesti dan?

Zlatibor – Kako provesti dan?

U delu godine kada su letovanja iza nas, a zimovanja još uvek nisu na pomolu, gosti planine Zlatibor nisu došli na odmor, već mahom na seminar. Kako je glavni cilj takvih okupljanja sticanje novih znanja, slobodnog vremena ima malo i da bismo ga kvalitetno proveli potrebno je planiranje. Danas organizaciju obavljamo za vas i predlažemo mesta koja morate posetiti.


KAFA S POGLEDOM

Srbija možda nije zemlja u kojoj živi najveći broj ljubitelja kafe, ali jeste jedna od zemalja sa najrazvijenijom kafićkom kulturom. Zlatbor je prepun prelepih kafića. Kafu možete popiti skoro na svakom ćošku, ali naša preporuka je da posetite hotel Tornik. Topli napitak začinite pogledom na još uvek neurbanizovani deo planine.

RUČAK NA JEZERU

U samom centru Zlatibora, nalazi se veštačko jezero, koje je jedno od simbola ove planine. Ukoliko imate dovoljno vremena, možete se odlučiti za ručak u nekom od obližnjih restorana. U suprotnom, obrok možete kupiti na istoj lokaciji u jednoj od mnogobrojnih prodavnica brze hrane i dovršiti ga u prijatnoj šetnji ili kratkom predahu na klupi uz pogled na vodu.

AMATERSKO PLANINARENJE

Na oko dva kilometra udaljenosti od centra, nalazi se spomen palim borcima u Drugom svetskom ratu, Оbeliks. Da biste došli do ovog spomenika potrebno je da se popnete na visinu od hiljadu sedamdeset dva metra. Za to će vam laganim hodom biti potrebno u proseku pola sata. Staza koja vodi na vrh je popločana i ako se umorite možete sesti na klupu i uživati u pogledu na šumu. Ipak, glavna atrakcija svakako je pogled sa vrha Šumatnog brda na obližnje proplanke.

VISINSKE VIKEND ATRAKCIJE

Ako se ne plašite visine i uživate u pogledu na prirodu, četrdesetpetominutna vožnja gondolom pravi je izbor za vas. Ova žičara radi svakog vikenda od 9 do 16.30h, a njenu kraću i blažu varijantu predstavlja točak koji se nalazi u zabavnom parku u samom centru i radi i u večernjim satima.

NOĆNI PROVOD

Sam centar Zlatibora ne prestaje da živi čak ni u noćnim satima. Tako se u tom delu planine može čuti moderna, klupska muzika, ali i tradicionalna, kafanska i živa muzika iz jednog od mnogobrojnih kafića. Na vama je samo da odaberete na kom mestu želite da završite dan.

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.