Životne smernice – upitnik je pola srca

Životne smernice – upitnik je pola srca

Kada bismo nacrtali srce, a potom ga podelili na dva dela i drugom delu približili jedan upitnik, uvideli bismo vrlo brzo da se delovi slažu pomalo čudno ali primetno. Već tada se možemo zapitati da li upitnik zaista čini polovinu našeg srca.


LJUDSKE NESIGURNOSTI

Često govorimo o nesigurnostima, a još češće oko sebe čujemo dobro poznata pitanja – Kako ću ja ovo da iznesem? Da li sam dovoljno dobar/a? Šta će pomisliti ili još gore šta će reći? Da li je to uopšte za mene?

Na taj način vrlo neprimetno otvaramo vrata svog srca i lagano propuštamo upitnik po upitnik. Oni nas lukavo ne nateraju da odustanemo od započetog ili čak uopšte i ne započnemo željeno.

STRELAC I META

Ne zaustavljaj se ni iz straha, ni iz radosti; jer put strelca nema kraj. Mi ćemo u ovoj priči biti strelci, a meta je naš cilj kojem težimo.

Kada strela započne svoju putanju, strelac ne može više ništa da uradi osim da prati njen put do mete. Od tog trenutka napor potreban za odapinjanje strele više ne postoji. Stoga, strelac se jednostavno nasmeši, očiju uprtih u strelu i smirenog srca.

Kada načinimo sve potrebne korake, damo svoj maksimum i na kraju pustimo tu strelu, nama ostaje samo da posmatramo njen put. Koliko god lagan ili krivudav bio, pa čak i ako se ta putanja oduži, ostanimo na pravom putu smireno i smerno.

Verujmo u to što smo uradili i u ono što nas čeka.

OD UGLJENIKA DO DIJAMANTA

Jeste li se nekada zapitali kako nastaje jedan od najlepših dragulja na svetu – dijamant? Da bi se formirao dijamant, potrebne su temperature od preko hiljadu stepeni i pitisak od preko trista hiljada kg/m2 i preko 160 kilometara ispod površine zemlje.

Ova ekstremna temperatura i pritisak potrebni su da bi se formirao grafit, odnosno kristalni ugljenik, koji je osnova dijamanta.

Kada bismo ovaj zanimljiv podatak poredili sa nekim situacijama u našem životu, došli bismo do zaključka da je potrebno da se stvari uklope i da verujemo i pratimo proces. Sve što uradimo u početku je samo seme koje polako klija i stvara nežno i krhko korenje, sve dok to nežno korenje uz disciplinu i revnost ne izbije na površinu i pretvori se u nešto divno.

To je trenutak kada ćemo mi odraditi zadatak koji nas je možda plašio, početi da svedočimo svojim snovima, dovršiti ono što smo započeli ili iz nekih razloga stopirali.

To je trenutak kada ćemo i mi procvetati i oformiti se poput dijamanta. Zapitajte se, da li teško ili vredno?

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.