Život najmoćnije haremske robinje – Hurrem

Život najmoćnije haremske robinje – Hurrem

Njeno pravo ime i detinjstvo nisu potpuno poznati. Prema nekim zapisima se pretpostavlja da se zvala  Anastasija ili Aleksandra. Bila je poreklom iz Poljskog kraljevstva, sa teritorije današnje Ukrajine.

 


Ibrahim-paša iz zahvalnosti prema  prijatelju sultanu Sulejmanu poklonio je mladu Rokselanu. U ovom haremu se nalazilo oko 300 robinja i pored toliko žena, brzo je bila uočena od strane sultana Sulejmana. Jednom kada je postala njegova družbenica to je ostala do kraja života.

 

MOĆNA I VATRENA

Rokselana je imala crvenu kosu. Nije bila posebno  lepa. Bila je nežna, vitka i očaravajuća. Pored toga, inteligentna, promućurna i vesela, rado se smejala i šalila. Njena harizma je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo i dobila ime Hurem, što znači nasmejana. Omiljena žena osmanskog sultana Sulejmana I i njegova venčana supruga. Bila je i majka šestoro njegove dece Sultana Selima II, naslednika Sulejmana I, Mihrimah sultanije kao i prinčeva Mehmeta, Abdulaha, Bajazita i Džihangira. Smatra se najmoćnijom ženom Osmanskog carstva i jednom od najmoćnijih u istoriji čovečanstva. Vršila je veliki uticaj na politiku Osmanskog carstva i igrala vodeću ulogu u državnim poslovima.

 

 

STOTINU ŽENA NASPRAM JEDNE HUREM

Hureminin odnos sa drugim ženama u haremu zbog privrženosti Sulejmanu, a posebno sa majkom princa Mustafe, Mahidevran, bivao je iz dana u dan sve gori. Međutim, da stvar bude gora, intervencijom Hafsa sultane, napetost između dve sultane je za kratko vreme splasnula.

 

 

Nakon smrti Hafs Sultane 1534. godine, sultana Hurem je postala još moćnija u haremu i prvo što je uradila bilo je da pošalje svoju protivnicu Mahidevran svom sinu princu Mustafi u Sandžak. Kada je Sulejman saznao za ovaj incident, naredio je da Hurem pozovu u njegove odaje, ali je ona odbila. Veoma mudro je iskoristila ovu situaciju i okrenula je u svoju korist. Ovaj protest privukao je sultanovu pažnju i naredio da se Hurem ipak dovede. Kada je stala pred sultana, pokazala je svoje rane na licu i rukama i ispričala sultanu kako je doživela napad od Mahidevran. Nakon što je čuo ove reči, Sulejman naređuje da se Mahidevran sultan porters iz harema i pošalje svom sinu.

 

 

SULTANA SULEJMANOVOG SRCA

Istoričari navode da je Hurem koristila ljubavne napitke i čarobnjaštvo kako bi vezala Sulejmana za sebe. Kako prethodni sultani nisu mogli da se venčavaju sa robovima, Sulejman je ponovo prekinuo tradiciju i oženio se sa Hurem. Ovaj događaj opisao je jedan Mlečanin koji se u to vreme našao u Istanbulu. „Ove nedelje u ovom gradu se desio veoma neobičan događaj. Događaj čiji je primer do sada bio apsolutno nezapamćen u istoriji sultana. Veliki Gospod je uzeo za caricu rusku robinju po imenu Rokselana i tom prilikom priredio veliku gozbu. Radost u palati Topkapi bila je veličanstvena. U gradu su bili izloženi pokloni. Noću su glavne ulice bile jarko osvetljene, muzika je svirala na svakom ćošku, priređene gozbe. Kuće su bile okićene svećama, a na svakom koraku susreli bi se ljudi koji su se sa velikom radošću penjali na ljuljaške. Na starom hipodromu postavljena je velika tribina, čiji je jedan deo bio ograđen zvezdastim rešetkama, namenjenim carici i njenoj bliskoj pratnji. Tamo bi Rokselana i padišahova pratnja pratili veliki turnir na kome su učestvovali hrišćanski i muslimanski vitezovi, zatim akrobate, mađioničari, divlje zveri i žirafe čiji su vratovi bili toliko dugi da su gotovo doticali nebo. Mnogo se pričalo o njihovom braku, ali niko ne zna šta je sve to značilo’’.

 

 

Sultana Hurem, za razliku od svojih ranijih miljenica, nije išla u sandžak zajedno sa svojim najstarijim sinom Mehmedom, koji je 1542. godine postavljen za upravnika sandžaka u Manisi. 1543. posetila je princa Mehmeda u Manisi i princa Selima u Konji. Prema izveštajima mletačkih poslanika Navađera i Trevisana iz 1553. i 1554. godine, sultaniju Hurem, koja je tada imala oko 50 godina, sultan Sulejman i dalje voli, iako više nije imala mladalačku lepotu. Međutim, nije uspela da doživi stupanje jednog od njenih sinova na presto. Razbolela se kada je sa Sulejmanom otišla u Jedrene 1558. godine. Lekari nisu ništa mogli da urade, umrla je sredinom aprila 1558. godine, ubrzo nakon što je dovedena u Istanbul.

 

 

VELIKA VLADARKA I STRASTVENA LJUBAVNICA

Period ženskog sultanata trajao je nešto više od 100 godina pre čuvene bitke kod Beča 1683. godine. Nakon ovih događaja, Osmansko carstvo je ušlo u period stagnacije. Ovaj period počeo je sa sultanIJOM Hurem, koji je imao veliki uticaj na politička dešavanja za vreme vladavine sultana Sulejmana, a završio se sa sultanatom Turhan. Sultan je živeo osam godina duže od nje, iako nije se verovalo da će biti tako pošto je bio bolestan. Posle njene smrti nije imao druge žene. Ostao joj je veran zauvek. Naredio je da ga sahrane pored nje u raskošnoj džamiji Sulejmanije.

 

TEKST: ANDRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student Žurnalistike na  Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu, te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.