Život na društvenim mrežama

Život na društvenim mrežama

Živimo u vremenu kada je korišćenje društvenih mreža postalo uobičajeno za osobe svih životnih dobi. Toliko im pažnje posvećujemo da se postavlja pitanje koliko nam je zapravo važan život na društvenim mrežama.

 


 

SVAKIDAŠNJICA NAŠEG DRUŠTVA
Prva stvar koju uradimo ujutru nakon buđenja je da proverimo obaveštenja na društvenim mrežama. Dan
može da počne tek nakon što odgovorimo na nepročitane poruke i informišemo se o proteklim dešavanjima. Odlazak na odmor, posao ili ručak retko kada nam može proći bez obeležavanja na društvenim mrežama. Postajemo opsednuti i zavisni toliko da mahinalno ulazimo na društvene mreže dok se nalazimo u izlasku zanemarujući pravi razlog našeg dolaska.

 

 

 

NEGATIVNI EFEKTI
Postoji mnogo negativnih efekata u prekomernom korišćenju društvenih mreža. Pored toga što zanemarujemo komunikaciju licem u lice, počinjemo i da strahujemo od nje. Postaje nam lakše da kontaktiramo nekoga putem interneta nego da to uradimo na tradicionalan način. Kada imamo uživo susret planiramo ga unapred razmišljajući šta treba da kažemo i na koji način, ne bi li smo ostavili pozitivan utisak.

 

 

STRAH I UZORI

Strah od normalne komunikacije predstavlja posledicu korišćenja društvenih mreža u velikim količinama koji vodi u anksioznost, a kasnije i u depresiju. Takođe može se desiti da formiramo uzore na društvenim mrežama, na osnovu nečijeg izgleda, broja lajkova i slično, želeći da budemo baš kao oni. U ovim situacijama nesvesno kreiramo lažnu i iskrivljenu sliku o drugima, kao i o sebi.

 

 

LAŽNA SLIKA O SEBI I DRUGIMA
Problem lažne slike može se kategorisati i u najveći problem prilikom korišćenja društvenih mreža. Kada posmatramo profil neke osobe na društvenim mrežama često njen virtuelni život poistovećujemo sa privatnim. Ne uzimamo u obzir razne filtere i alate koji im pomažu da prekriju sve nesavršenosti. Zanemarujemo činjenicu da i takve osobe imaju manjak samopouzdanja, a glavna misao koja se javlja je da mi nismo savršeni kao oni.

 

 

SAVRŠENSTVO NE POSTOJI

Zaboravljamo da savršenstvo ne postoji i da svi mi imamo bore, bubuljice, celulit i mnogo toga što budi nesigurnost u nama. Jedina razlika je u tome što neki to prekrivaju, a neki ne. Međutim, pod pretpostavkom da je tako ispravno i mi počinjemo da prekrivamo svoje nesavršenosti kreirajući lažnu sliku o sebi. Na ovaj način formiramo virtuelni svet gde niko nije onakav kakvim se predstavlja. Istovremeno se u nama javljaju negativna osećanja i konstantna neopravdana težnja za nečim boljim.

 

 

 

POZITIVNI EFEKTI
Naravno, postoje i pozitivni efekti korišćenja društvenih mreža zbog kojih smo uglavnom i kreiraili naloge. Ova tehnologija nam je omogućila da komuniciramo sa rodbinom i prijateljima koji su udaljeni hiljadama kilometara. I sve to na veoma lak i brz način, bez skupih telefonskih poziva. Pojava video poziva dodatno je poboljšala onlajn komunikaciju koja sve više liči na razgovore uživo.

 

 

PRILIKA ZA NOVA POZNANSTVA

Takođe, putem društvenih mreža možemo upoznati osobe sličnih interesovanja i steći nova prijateljstva. Na ovaj način možemo se povezati i sa osobama koje imaju različite vrste problema, pružajući jedni drugima pomoć i podršku. Još neke od prednosti društvenih mreža su i prezentovanje kreativnosti, dostupnost informacija i edukativnog materijala. Niz se tu ne završava, jer nam društvene mreže nude još bezbroj mogućnosti.

 

 

UMERENOST JE KLJUČ

Može se reći da je broj pozitivnih i negativnih efekata sličan, tako da korišćenje društvenih mreža može u potpunosti pozitivno uticati na nas ukoliko znamo u kojim merama i kako da ih koristimo. U svemu treba imati određenu granicu, pa tako i životu na društvenim mrežama ne treba davati previše značaja.

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.