Žene u sportu

Žene u sportu

Kroz istoriju žene su uvek morale da se bore za svoje mesto kako u društvenim i državnim sistemima, tako i u sportu. Rušeći sve stereotipe i prkoseći konzervativnim ljudima, žene su našle svoje mesto u sportu i postaju sve uspešnije.


ŽENE U SPORTU TOKOM VREMENA

Stereotipno viđenje žene kao domaćice i majke, formiralo je opšte mišljenje da je ženama mesto kod kuće a ne na nekom terenu. Od toga da će izgubiti svoju ženstvenu figuru do toga da nisu dovoljno jake ili spretne, zvaničan ulazak u sportski svet se za žene uvek odlagao. Iako su Spartanci dozvoljavali da se žene bave istim aktivnostima kao i muškarci, to nije zaživelo i kod drugih naroda sve do modernog doba.

ŽENE U SPORTU DANAS

Kao i u muškoj konkurenciji, postalo je normalno da određena nacija dominira određenim sportom. Kao što su naše odbojkašice na vrhu sveta, tako su Skandinavke preuzele teren kad je u pitanju rukomet, a Amerikanke dominiraju fudbalskim svetom. U automoto sportu skoro pa i da nema žena, a one koje se otisnu u to, ne zadrže se dugo u najjačim kategorijama pošto su muškarci tu neprikosnoveni. Postoje neki sportovi koji se na neki način smatraju ženskim sportovima kao što su balet, umetničko klizanje i ritmička gimnastika, jer su žene tu dominantije u smislu brojnosti.

ŽENE NA VRHU

Maria Šarapova, Ivana Španović, Simon Bejls, Svetlana Kitić, Nora Merk, Andrea Lekić, Nađa Komaneči, Aleks Morgan, Vera Nikolić i Olivera Jevtić su samo neke od žena koje su dokazale da su dostojne divljenja ljudi. Pored toga što su izazivale strahopoštovanje, poslužile kao primer kako izgleda žena koja je spremna na sve da bi stigla do vrha i tako postale prave kraljice svojih sportova. Iako su se kroz svoje karijere borile sa mnogim povredama, padovima pa čak i osudama i ružnim komentarima, nikad se nisu predale i samim tim su inspirisale mnoge mlade devojke da se usude da sanjaju i rade na svojim ciljevima.

BORBA I DALJE TRAJE

Iako su se dokazale, i dalje postoje ljudi koji će umanjivati značaj i uspeh žena i mnogi koji će u momentu kad se na ekranu nađe ženski sport, prebaciti kanal jer žene igraju. Slaba popularizacija ženskih sportova i njihovi vrlo mali budžeti, dovode do toga da se devojčice opredeljuju za najpopularniji sport u svom mestu ili da uopšte ne ulaze u sportske vode.


TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.