Zdravi prirodni zaslađivači

Zdravi prirodni zaslađivači

Koliko puta smo sami sebi davali obećanje da ćemo u svoj organizam unositi samo potrebnu i zdravu hranu, a onda poklekli pred čarima našeg najvećeg neprijatelja – šećera. Sve te ukusne torte, kolači, čokolade, sokovi i razni drugi dezerti i grickalice stavljaju nas na  slatke muke kojima samo oni sa čeličnom voljom odolevaju.

 


SLATKE TAJNE ZDRAVLJA

Šećer prija našim nepcima i uvek ga sa užitkom jedemo, međutim njegov preteran unos  može imati opasan ishod za naše zdravlje. Osim problema sa kilažom, povećan unos šećera može dovesti i do pojave dijabetesa, bolesti jetre, srčanih bolesti, pa i do problema sa kognitivnim funkcijama, opadanju zuba, problema sa kožom…

 

 

 

Ukolilko čist šećer zamenimo prirodnim zaslađivačima, koji su zdravi, niskokalorični i jednako slatki, zdrava ishrana postaće naš sastavni deo života. Nestaće strah od nastanka viška kilograma i narušavanja zdravlja. Uostalom većina prirodnih zaslađivača je bogata važnim nutrijentima koji u sebi čuvaju brojne zdravstvene koristi.

 

 

 

Prirodni zaslađivači koji nam mogu pomoći i uneti promene  našoj ishrani su med, stevija, eritritol, kokosov šećer…

 

 

 

MED

Med se smatra jednim od najboljih i najmoćnijih prirodnih proizvoda, jer poseduje brojna lekovita i nutritivna svojstva, koja ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane. Iako je med odlična zamena za prerađen šećer, morate znati da spada u kalorične namirnice koje sadrže veliki broj čistog šećera. Stoga njegova preporučena dnevna  primena je jedna do dve kašičice.

 

 

 

Pored njegovog slasnog ukusa, njegova svakodnevna upotreba imaće uticaj na naše zdravlje. Glavna uloga je povećanje otpornosti organizma na infekcije i tako nam pomaže kod borbi protiv bolesti, takođe, poboljšava cirkulaciju, jača snagu srca, poboljšava srčani ritam, probavu i revitalizuje organe za varenje. Doprinosi obnavljanju tkiva, kose i noktiju, Med potpomaže obnavljanje krvnih elemenata, deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti.

 

 

 

 

STEVIJA

Stevija je biljka koja u svojim listovima sadrži osam različitih slatkih jedinjenja, pa je stoga  čini 300 do 400 puta slađom od prerađenog šećera. Stevija sadrži i blago gorak ukus, shodno tome mnogima se ne sviđa. Interesantna činjenica jeste da iako stevija spada u slatke biljke, sadrži nizak procenat kalorija. Stevija se odlikuje mnogim benefitima za ljudski organizam. U slučaju visokog krvnog pritiska, upotrebom stevije pritisak će se smanjiti za 6 do 14 odsto, takođe smanjuje i nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

 

 

 

 

ERITRITOL

Eritritol vam može zvučati kao nešto novo, ali zapravo on postoji vekovima unazad. Eritritol je zapravo šećerni alkohol koji ima gotovo nula kalorija – 0,24g, i 70 odsto je sladak kao običan šećer. Možemo ga naći u nekom od voća kao što je grožđe, breskve, kruške, lubenice. Svoju primenu je pronašao upravo kao zamena za šećer. Mada ukoliko želite istu količinu slatkoće moraćete da povećate količinu eritritola.

 

 

Važno je napomenuti da je proglašen bezbednim za upotrebu od strane Svetske zdravstvene organizacije, kao i da ne podiže nivoe šećera u krvi i insulina, a takođe ne pokazuje ni efekte na holesterol ili trigliceride.

 

 

 

 

KOKOSOV ŠEĆER

Jedna od najpopularnijih zamena za rafinisani šećer je upravo kokosov šećer. Zbog svog identičnog ukusa i količine fruktoze koju sadrži, kokosov šećer predstavlja najbolju zamenu za rafinisan šećer.  Sadrži izuzetno nizak glikemijski indeks, pa se smatra savršenim rešenjem za obolele od dijabetesa, kao i osobama koje imaju problema s crevima i probavom.

 

 

 

Između osatalog, kokosov šećer sadrži i vitamine – C, B1, B2, B3, B6, kao i minerale – magnezijum, gvožđe, cink, kalcijum, kalijum, i neke masne kiseline, polifenole i antioksidanse. Možete  ga  koristiti svakodnevno, kao potpunu zamenu za bilo koji šećer.

 

 

 

TEKST: OLJA STOJILJKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži individualne treninge i izrađuje planove ishrane.