Zdravi komisbrot – idealni recept

Zdravi komisbrot – idealni recept

Komisbrot je originalno nastao u Nemačkoj, gde je prvobitno bio vrsta tamnog slatkog hleba. Dosta se koristio kao vojna namirnica. Danas je jedan od omiljenijih kolača koji može služiti kao zamena za doručak. U originalu je spreman od raženog brašna. U skladu sa minulim praznicima i hladnijim vremenom, evo i recepta za zdraviju  (ali ne i manje ukusnu ) verziju omiljenog komisbrota!


SASTOJCI

6 belanaca

1 šolja meda ili zaslađivača po ukusu

1 šolja kokosovog/maslinovog ulja

šolja ovsenog brašna

2 kašičice sode bikarbone

100g brusnica

100g suvih smokava

100g suvih šljiva

100g oraha

PRIPREMA

Uključiti rernu na 180 stepeni. Dobro umutiti belanca, i postepeno dodavati zaslađivač i ulje pa sve sjediniti mikserom. Lagano umešati brašno. Nakon toga dodati suvo voće i sve sjediniti. Smesu presuti u brašnom posut pleh, i peći 45 minuta. Kad je kolač gotov, po želji ga premazati maslacem ili crnom čokoladom. Ovaj komisbrot odlično ide uz kuvano vino, kafu ili čaj.

Prijatno!

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.