Zašto žutu kosu zovemo plavom?

Zašto žutu kosu zovemo plavom?

Nije retka pojava danas da svaka druga devojka odluči da se ofarba u plavo. Međutim, svaka od njih će tražiti idealnu nijansu plave za sebe. Da li je bilo kojoj od njih ikada palo na pamet zašto nikada nisu rekle da im treba idealna nijansa žute? U nastavku teksta saznaćete kako je došlo do toga da žutu kosu zovemo plavom.

 


 

ISTORIJAT IZRAZA PLAV

Reč blond je prvi put dokumentovana u engleskom jeziku 1481.godine i potiče od starofrancuske reči blont što znači boja na sredini između zlatnog i svetlog kestena. Kada je reč o našem podneblju, reč plav je u staroslovenskom jeziku korišćena kako bi se istaklo nešto svetlo. Te se čovek koji ima svetlu kosu, oči i ten nazivao plavi.

 

 

 

IZRAZ PLAV U DRUGIM JEZICIMA

Nije samo kod nas zastupljen izraz plav za žutu boju, postoje jezici koji žutu boju mešaju i sa drugim bojama. U španskom jeziku se za plavušu kaže rubio, što bi u bukvalnom prevodu značilo crvena, dok se na portugalskom koristi izraz lorio, što bi značilo plavo. Nemci koriste izraz blondine, što je slično engleskom izgovoru, a Italijani bionda.

 

 

 

PRIRODNE NIJANSE PLAVE

Plava ili svetla kosa, je boja kose koja u sebi sadrži nizak nivo tamnog pigmenta eumelanina. Nijansa koja se dobije zavisi od mnogih faktora, ali uvek u sebi sadrži podton žute. Boja se može protezati u rasponu, od izrazito bledoplave do crvena jagoda plave ili peščano plave.

 

 

 

Prirodna plava kosa je znatno ređa u poznijem dobu života, s obzirom na to da ima tendenciju da potamni s godinama. Prirodna plava kosa je karakteristična za ljude koji žive u severnijem delu Evrope. Iz tog razloga nije ni čudo što su ljudi koji žive u skandinavskim državama poprilično svetli.

 

 

 

PLAVA KOSA U RAZLIČITIM KULTURAMA

Afrodita, grčka boginja lepote i ljubavi, opisana je kao lepotica raskošne plave kose. U mnogim kulturama plava kosa vezuje za žensku lepotu. Čak su i Eva, Marija Magdalena i Devica Marija prikazane kao žene sa plavom kosom. U zapadnoj Evropi, u periodu srednjeg veka, duga plava kosa je predstavljala simbol ženske lepote, dok se u nekim kulturama poput staro grčke, plava kosa vezivala za robove, a u Rimu za prostitutke.

 

 

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.