Zašto su deca istih roditelja različita?

Zašto su deca istih roditelja različita?

 Od dece, posebno one koja žive u istoj kući i koja dele iste roditelje se očekuje da budu ista, međutim to nije slučaj. Kao što mi odrasli imamo svoje karakteristike koje nas čine jedinstvenim, tako i svako dete ima svoje. Razlozi zašto su deca istih roditelja različita su razna, mi vam prikazujemo samo neka od njih.


TEMPERAMENT

 

Temperament deteta je njegova urođena karakteristika i to niko ne može da promeni. Čak ni roditelj koji samo kanališe i usmerava detetov temperament nadograđujući njegov karakter. Na primer, jedno dete se rodilo mirno, tiho i ne voli svađu dok je drugo bučno, uvek kaže ono što misli i konstantno traži pažnju. Glavnu ulogu i uticaj  u vaspitanju  deteta  igraju roditelji. Kao i da detetov temperament i karakter usmere na pravu stranu.

 

PRISTUP RODITELJA

 

Kako se roditelj ponaša prema detetu je jedan od glavnih pokazatelja detetove ličnosti u daljem životu. Na primer deca koja imaju dobar odnos sa roditeljima, prema , imaju veće šanse da odrastu u samouverene, dobre osobe sa stabilnom ličnošću. Dok nažalost deca koja su zlostavljana mentalno ili fizički od strane roditelja nemaju toliko velike šanse da izrastu u samouverene osobe.

 

 

KONTAKT SA DRUGIM LJUDIMA

 

Ljudi sa kojima dete dolazi u kontakt znaju nekada da igraju presudnu ulogu u razvoju detetove ličnosti. U nekim slučajevima, čak i više od roditelja. Kada dete ode u vrtić, tamo je izloženo drugoj deci koja će ga ili prihvatiti i igrati se sa njim. Međutim, u velikom broju slučajeva ne. Tada dolazi do onog pitanja: Šta nije u redu sa mnom i zašto me izbegavaju ?

Tada dete počinje da gubi samopouzdanje i počinje da se stidi svog izgleda. Zato je veoma bitno da u tom trenutku roditelji uskoče i da detetu pomognu što pre mogu. Pa makar to uključuje kuća-škola opciju. Jer rane iz detinjstva nikada u potpunosti ne izblede. One mogu da utiču i na kasniju komunikaciju deteta sa drugim ljudima.

 

 

TELEVIZIJSKI PROGRAMI

 

Ono što vidi na TV-u, kompjuteru i drugim uređajima, detetu daje percepciju o tome kako bi ono trebalo da izgleda i da se oblači. Zato je veoma bitno da tokom detinjstva dete sluša i gleda samo ono što je prigodno njegovom uzrastu. Deca istih roditelja nikada neće u potpunosti biti ista, čak i kada govorimo o  blizancima.

Svako dete drugačije reaguje na svet oko sebe i samim tim svet drugačije reaguje na dete. Ono što mi možemo da uradimo je da podignemo svest o tome koliko su deca zapravo krhka bića i koliko bi roditelji trebali da im se posvete kako bi im pomogli da izrastu u dobre i odgovorne ljude.

 

 

 

TEKST:MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je.Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine.Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.