Zašto se kosa stanjuje?

Zašto se kosa stanjuje?

Razvoj čovečanstva i istovremeno unapređenje životnih standarda, sa sobom je ponelo mnoštvo prednosti i mana, čije se posledice sve češće ispoljavaju kako na psihičko, tako i na fizičko zdravstveno stanje. Nezdrav način života, prekomerna izloženost stresnim situacijama kao i mnogobrojni drugi faktori, vrlo često su uzroci pada imuniteta čije se posledice odražavaju na zdravlje. Smanjenje kvaliteta kose i kože, postali su jedni od najzastupljenijih problema među pripadnicima mlađe populacije.


 

KAKO STRES UTIČE NA SMANJENJE KVALITETA KOSE?

Svesni smo okruženja u kom živimo i samog načina života, zbog kojih je količina stresa na dnevnom nivou u velikom porastu. Jedan od najčešćih problema koji propratno dolazi sa stresnim situacijama je prekomerno lučenje kortizola. Ovaj hormona stresa stvara disbalans u našem organizmu i onemogućava prvilan rast i regeneraciju kože i kose. Povećan stres dovodi i do smanjenja nivoa estrogena u telu i hranljivih supstanci koje igraju bitnu ulogu u odražnju zdravog i lepog izgleda kože i kose. Česti su slučajevi da se prilikom dvadestih, a nekad i ranije jave problemi kao što su tanka i lomljiva kosa. Neretko i prekomerno opadanje i pojava sedih vlasi. Pored stresa, tanka kosa može biti prouzrokovana i nekim hroničnim zdravstvenim problemima. Ali i vremenskim uslovima, nepravilnom negom korena dlake kao i korišćenjem hemijskih preparata za kosu.

 

 

 

 

KAKO NEPRAVILNA ISRANA UTIČE NA STANJIVANJE KOSE?

Veoma često stavljamo po strani značaj zdrave ishrane putem koje na prirodan način unosimo neophodne vitamine u organizam. Prvi znaci koji ukazuju na nedostatak vitamina, mogu se uočiti na promenama kože i kose. Da bi kosa bila zdrava, i zadržala svoj prirodni volumen, neophodna je dovoljna količina biotena. To je jedan od vitamina iz grupe B, kao i vitamina D, C, A i E. Pored vitamina važan je i unos minerala i makronutrijenata. Glavni pokazatelj anemije kod ljudi je upravo razredjena, tanka i slaba kosa, što se dešava zbog nedostatka minerala gvožđa u krvi. Nedostatak vitamina je često posledica držanja rigoroznih dijeta, slabe hidratacije i nedovoljnog unosa proteina. Namirnice koje sadrže većinu neophodnih vitamina su crveno i belo meso, riba, voće i povrće, orašasti plodovi kao i brojne vrste semenki.

 

 

 

 

DISBALANS HORMONA I NEDOSTATAK HRANLJIVIH SUPSTANCI

Nepravilna ishrana u kombinaciji sa stresnim načinom života, koji se danas ne dovodi u pitanje, uzrokuje hormonski disbalans koji je prisutan kod svih starosnih grupa. Opadanje kose je najvidljivija posledica poremećaja lučenja hormona, što bi moglo da predstavlja upozorenje na moguću pojavu nekog zdravstvenog problema. Preporučljiva je poseta i konsultacija sa endokrinologom i pre nego što primetite neku promenu, radi prevencije poremećaja rada žlezdi. Neki od medikamenata takođe mogu biti uzročnici poremećaja rada žlezdi kao što su antidepresivi, razređivači krvi i kontraceptivne pilule.

 

 

 

ŽIVOTNA SREDINA

Često zaboravljamo koliki uticaj ima životno okruženje na čitav ljudski organizam, samim tim i na našu kosu. Visoka koncentracija štetnih materija u vazduhu dovodi do gubitka kvaliteta kose. To se dešava jer naše vlasi poput sunđera upijaju štetne čestice iz vazduha koje sprečavaju regeneraciju. Poprilično je zastupljeno laičko mišljenje kako je leto najštetnije godišnje doba za kosu, na šta nam ukazuje činjenica sve jačeg UV zračenja. Sunčeva svetlost u direktnom kontaktu sa kosom dovodi do pucanja krajeva i perutanja kože glave. Zbog toga frizeri često savetuju korišćenje preparata za zaštitu i obnovu. Takođe, boravkom u zadimljenim prostorijama kao što kafići i diskoteke, kosa dolazi u kontakt sa duvanskim dimom koji je isušuje i dovodi do gubljenja njene prirodne elastičnosti.

 

 

 

STILIZOVANJE KOSE

Uprkos svesnosti o štetnim dejstvima alata i preparata za oblikovanje kose, u današnje vreme je teško zamisliti stilizovanje frizure bez njih. Najčešće su u upotrebi fenovi, kao i razne vrste presa za oblikovanje. Prilikom upotrebe bilo kog aparata koji pomoću visokih temperatura dovodi do željenog oblika, vlasi se se isušuju i lome. Najpoželjnije bi bilo izbaciti ih iz upotrebe ili koristiti ih što minimalnije, kako bi kosa ostala zdrava i lepa. Pored brojnih alata za stilizovanje kose, često su u upotrebi i veoma štetni hemijski proizvodi koji nepovratno kvare kvalitet kose. Kada hidrogen iz farbe dodje u kontakt sa našom kosom dolazi do hemijske reakcije koja sagoreva vlasi, čineći našu kosu suvom i beživotnom. Ublažavanje posledica se može postići korišćenjem prirodnih ulja na bazi argana, čička, ricinusa, piskavca i kokosa.

 

 

 

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.