Zašto je srce simbol ljubavi?

Zašto je srce simbol ljubavi?

Svuda je oko nas, na čestitkama, garderobi, društvenim mrežama… Svakodnevno ga upotrebljavamo u komuniciranju sa voljenima, ali znamo li kako je i kada nastao danas opšte poznati emotikon srca?


 

NASTANAK SIMBOLA SRCA

Pretpostavlja se da je oblik srca kakav danas znamo nastao još tri hiljade godina pre nove ere, ali ne kao pokazatelj ljubavi već je predstavljao bršljan ili lokvanj.

 

 

Neki naučnici smatraju da je oblik srca nastao po obliku grudi jer je to mesto gde je srce smešteno. Takođe, postoje određena verovanja da je nastao po uzoru na biljku silfion, odnosno na njeno seme koje je oblikom podsećalo na srce.

 

BILJKA SILFION

Biljka je rasla na području Libije, u blizini nekadašnje drevne grčke kolonije Kirene. Koristio se kao začin, lek, ali i kao sredstvo za kontrolu rađanja.

 

 

Međutim, biljka je potpuno nestala već prve godine naše ere. Ostale su brojne slike koje dokazuju da je seme ove biljke podsećalo na srce kakvo danas znamo.

 

 

 

POČETAK KORIŠĆENJA SIMBOLA

Ne zna se tačno kada je simbol srca koje danas koristimo ustaljen niti kako je baš taj oblik izabran. Znamo da je od XIII veka srce počelo da se povezuje sa ljubavlju.

 

 

Jedan od dokaza za to jeste francuska priča Romasa kruške, u kojoj možemo videti mladića koji devojci iskazuje ljubav. On joj nudi svoje srce koje je ovde prikazano u obliku šišarke.

 

 

Vremenom, oblik srca menja svoj oblik iz nepravilnog kruga, obrnute kruške ili šišarke. Konačno u IXX veku dobija završni oblik koji se koristi do danas.

 

 

 

ROMANTIČNA TEORIJA

Postoji više teorija kako je nastao oblik srca koji danas možemo videti gotovo svuda, od čestitki za Dan zaljubljenih, do oznake za sviđanje na društvenim mrežama,…

 

 

Jedna od teorija je posebno zanimljiva i romantična.

 

 

Jedna polovina nacrtanog srca zapravo predstavlja naše srce kao organ, što bi značilo da dva spojena srca zajedno daju oblik emotikona koji svi dobro znamo.

 

 

TEKST: TEODORA JOVANOVIĆ

Teodora Jovanović je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Večiti optimista i sanjar, zaljubljenik u umetnost i psihologiju. Inspirišu je ljudi koji biraju da budu srećni.