Zašto je propolis univerzalan lek?

Zašto je propolis univerzalan lek?

Propolis spada u najznačajnije prirodne lekove današnje medicine. Sa njegovim lekovitim svojstvima lako je prepoznatljiv i znatno tražen. Jedan od najbitnijih antibiotika prirode, propolis je poznat još od davnina.ŠTA JE PROPOLIS?

Propolis je jedan od prozvoda meda. Tamnozelene do smeđe boje, on predstavlja smolastu materiju koju pčele sakupljaju sa pupoljaka i kore drveta. Pčelama služi za dobro zdravlje i red u košnici. Propolis je proglašen za najuniverzalniji lek koji se može koristiti pri lečenju svakog oboljenja. To je i klinički dokazano, jer poseduje više od 300 lekovitih sastojaka.APITERAPIJA – NAUKA BUDUĆNOSTI

Apiterapija predstavlja jedan poseban deo nauke koji proučava propolis, njegovu primenu i dejstvo, kao i dejstvo ostalih pčelinjih proizvoda. Medicinski stručnjaci smatraju da je apiterapija nauka budućnosti.PODSTIČE IMUNI SISTEM U BORBI PROTIV VIRUSA

Flavonoidi predstavljaju glavne sastojke propolisa i oni su prirodni antibiotici. Propolis ima višestruko dejstvo na organizam.
Antivirusno dejstvo propolisa predstavlja direktno i indirektno podsticanje imunološkog sistema da krene u kontranapad i da se odbrani od virusa. Direktno podsticanje je kod virusa poput herpes simpleksa, influence, genitalnog herpesa i herpes zostera. Deluje tako što sprečava njihovo razmnožavanje i smanjuje DNK sintezu, što sa sobom nosi smanjenje virusne aktivnosti.

Što se tiče indirektnog podsticanja, deluje tako što kod onkogenih virusa sprečava transformisanje zdravih u kancerogene ćelije. To čini tako što razgrađuje njihovu DNK i istovremeno pokreće mehanizam apoptoze.

SPREČAVA RAZMNOŽAVANJE GLJIVICA I BAKTERIJA

Analgetično dejstvo propolisa predstavlja njegovu sposobnost ublažavanja bolova. Pored toga, propolis ima i antigljivično dejstvo koje predstavlja njegovu osobinu sprečavanja bolesti kože i kose.


Antibakterijsko dejstvo
propolisa predstavlja njegovo razarajuće delovanje na gram-pozitivne bakterije poput streptokoka i stafilokoka. Način na koji zaustavlja njihovo razmnožavanje, jer oštećuje njihovu citoplazmu i ćelijsku membranu, predstavlja uzrok delimične bakteriolize. Takođe, inhibira sintezu proteina.


SPAS OD HRONIČNIH I KOŽNIH OBOLJENJA

Antioksidantno dejstvo propolisa se koristi za tretman hroničnih oboljenja uzrokovanih stresom, poput ateroskleroze, dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti i sl. Kod kliničkih lečenja kožnih oboljenja poput ekcema, psorijaze i akni, možemo pronaći dokaz o efikasnosti propolisa.


IMUNOMODULATOR I ANESTETIK

Propolis je i imunomodulator – daje potrebnu snagu imunom sistemu u borbi protiv virusa. Takođe, ima jako anestetičko dejstvo. Kao anestetik, deluje na bolno mesto tako što ga čini bezbolnim i neosetljivim jedan sat.


POBOLJŠAVA KRVNU SLIKU I SPREČAVA ŠIRENJE ALERGIJE

Ovaj moćni lek ima i antisklerotično dejstvo. Redovna upotreba propolisa smanjuje nivo triglicerida, holesterola i povećava nivo korisnih masnoća. Propolis poboljšava krvnu sliku jer sadrži gvožđe, a takođe sprečava i zgrušavanje krvi. Savetuje se osobama sa osetljivim želucem. Možemo sa sigurnošću reći i da čini krvne sudove jačim i elastičnijim, poboljšava cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak.


Antialergijsko dejstvo propolisa označava njegovu sposobnost da blokira oslobađanje histamina.

IAKO JE PRIRODAN, NE ISKLJUČUJE SAVET LEKARA

Ovaj prirodni lek jača zubnu pulpu, smiruje upalu desni i leči afte. Štiti od radioaktivnog zračenja, ubrzava zarastanje rana, zaustavlja zapaljenje i uklanja nekrotične mase. Takođe, čisti ranu i sprečava ponovnu infekciju iste. To i još mnogo toga dobrog ovaj lek čini za naš organizam. Može se koristiti za spoljnu upotrebu, ali i oralno.

Ipak, važno je napomenuti da su moguće alergije na propolis. Stoga je potrebno posavetovati se sa lekarom pre njegovog korišćenja.


DAR PRIRODE

Još jedan dar prirode koji nam omogućava bolji kvalitet života – to je prava definicija propolisa. Zato sledeći put kada nas boli nešto, pre korišćenja veštačkih lekova treba da se posavetujemo sa prirodom. Ko zna, možda je to baš ono što nam treba!

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je. Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine. Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.