Zašto je priča o meduzi posebna?

Zašto je priča o meduzi posebna?

Sigurno ste svi čuli za meduzu I priče vezane za nju. Bila je to žena sa zmijama umesto kose I kamenim pogledom. Medjutim, da li je ona rodjena takva, kako su je ubili I na koji način se danas tumači njen život? Ovde možete pročitati odgovore na ta pitanja I upoznati se malo bolje za meduzom. Možda zapravo nije bila samo bezdušno čudovište. U svakoj priči postoji pozadina koju treba otkriti.

 


 

UNIŠTENJE LEPOTE

Meduza je bila izuzetno lepa devojka koja je živela I služila u Atininom hramu. Takva lepotica sa prelepim očima I još lepšom kosom, privukla je Posejdonovu pažnju. Posejdon očaran njenom lepotom odlučio je da se upusti u avanturu sa njom. Neki izvori tvrde da je on nasilnim putem njoj oduzeo nevinost, dok je u nekim pričama ona svojevoljno odlučila da bude sa njim.

 

Nakon što je Atina to saznala, ona je za kaznu odlučila meduzinu kosu da pretvori u zmije, da joj uništi lepotu. Uz sve to Atina je proklela da svako ko je pogleda u oči mora ostati okamenjen. Na taj način onemogućila je Meduzi bilo kakav kontakt sa muškarcima.

 

 

ATRAKCIJA ZA MUŠKARCE

Meduza se, naravno, nakon toga osamila. Medjutim, kada se sve to pročulo postala je atrakcija za muškarce koji se žele dokazati. I tako su često dolazili hrabri ratnici pokušavajući da je ubiju, ali meduzin dom je svakog puta imao samo još jednu statuu za ukras. Sve dok jednog dana nije došao Persej.

 

 

Persej je želeo da spasi svoju majku od udaje. Njegova majka bila je primorana da se uda za kralja Polidekta. Persej se dogovrio sa Polidektom da uskoliKo ubije Meduzu, njegova majka neće morati da se uda za njega. Kralj, znajući kako su prošli mnogobrojni muškraci pokušavajući da ubiju Meduzu, prostao je na ovaj predlog. Bio je ubeđen da se Persej nikada neće vratiti I da će ostati medju statusma koje ukrašavaju Meduzin dom.

 

 

 

MEDUZIN KRAJ

Kada je Persej došao, u odrazu svog štita mogao je videti Meduzu koja spava. Zmije na njenoj glavi osteile su njeno prisustvo, ali Persej je uspeo da joj odrubi glavu pre nego što se ona probudila. U tom trenutku, iz njenog tela izašla su stvorenja Pegaz I ratnik Horsaor, bića koja je Posejdon začeo sa Meduzom. Tako je Persej nosio njenu glavu iz koje je curela krv. Iz te krvi tako su nastale zmije otrovnice. Otišao je kući pokazao Polidektu glavu I svoju majku poštedeo neželjenog braka.

 

 

 

NEIZBEŽNA KAZNA

Danas možemo ovi priču tumačiti na različite načine. Feminisktinjama ova priča je veoma važna. One vide Meduzu kao ženu koja je fizički zlostavljana, a nakon toga dodatno kažnjena. Posejdon je samo video njenu lepotu I odlučio se na zastašujući korak, nakon čega nije pretrpeo nikakvu posledicu. Nakon svega kada je izgubila svoju lepotu, Meduza je predstavljala trofej muškarcima. Opet joj nisu dozvolili da živi u miru. Ona ih nije ubijala iz hira već u samoodbrani. Ovo je zapravo jedna tužna priča o jednoj ženi kažnjenoj zbog svoje lepote, a nokon toga I zbog svog ružnog izgleda.

 

 

 

ZAŠTITNI SIMBOL

Meduza je postala simbol kod žena koje su seksualno zlostavljane. Često žene koje su preživele takav vid nasilja tetoviraju meduzu na svom telu. Ona je postala zaštitni simbol kada su takve monstruozne stvari u pitanju. Kroz istoriju ova priča tumačila se na drugačiji način, tako što su veličani muškarci koji su pokušali da je ubiju, medjutim u 21. veku ova priča dobila je preokret u tumačenju.

 

 

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, sve je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.