Zašto je pas čovekov najbolji prijatelj?

Zašto je pas čovekov najbolji prijatelj?


Ljubav dolazi u različitim veličinama i oblicima. Neke od tih ljubavi hodaju na četiri noge i neumorno mašu repom kada god nas vide. Ima li lojalnije ljubavi od te, one koja traje od prvog do poslednjeg dana? Možda ćemo se nekad ljutiti jedno na drugo, ili se nećemo baš uvek najbolje sporazumeti. Međutim, to nikada neće umanjiti naše prijateljstvo. Pas je prijatelj od kojeg nikada ne dižemo ruke, jer znamo da ni on od nas nikada ne bi digao šape.


PRUŽA NAM BEZUSLOVNU LJUBAV

Zamislimo samo tu beskompromisnu i beskonačnu ljubav koju naš pas gaji prema nama. To je biće koje nas nasmeje kada smo tužni i koje nijednu našu tajnu nikada ne otkriva. Što je najvažnije, na porodičnim okupljanjima nas ne pita hoćemo li se uskoro udavati ili ženiti. Naš pas će nas voleti uvek baš onakve kakvi smo. On i naš glas i našu tišinu razume bolje od svih drugih.

NAŠA BEZBEDNOST MU JE NAJBITNIJA

Možda ćemo mi pored njega imati i druge prijatelje, ali mi ćemo njemu biti jedini prijatelj koji se računa. Videćemo ga kako se igra sa drugim psima, ali će nam uvek staviti do znanja da smo ipak mi najvažnija osoba u njegovom životu. Oduvek se verovalo da pas čovekovu sreću i bezbednost instinktivno stavlja iznad svoje. Zapravo, to se nedavno dokazalo i naučnim studijama.PORED PSA NIKADA NISMO USAMLJENI

U mnogo situacija bićemo iznenađeni koliko pas malo očekuje od nas. Zapravo, shvatićemo da čak i nema očekivanja, osim da mu uzvratimo barem deseti deo ljubavi koju on pruža nama. Njegova zahvalnost za sve što uradimo za njega prevazići će svaku granicu. Nekada je jednostavno teško i poverovati da oni svoje tako kratke živote odaberu da provedu baš sa nama. Pola tog vremena zapravo su proveli čekajući nas da se vratimo kući. Kuća im možda jeste mesto zabave, ali njihov dom smo mi. Imati psa znači nikada ne biti sam.ISKRENA LJUBAV KOJA TRAJE ZAUVEK

Nema sumnje da je baš pas čovekov najbolji prijatelj. Ko bi nas u suprotnom voleo kad ni sami sebi nismo preterano dragi? Ko bi nam sve opraštao i birao da uvek vidi ono najbolje u nama, ako ne naš najbolji prijatelj? On je taj koji veruje da u nama ima dovoljno ljubavi da volimo i onog psa koji će ostati u našem životu i kada ga on napusti. Samo pas zna da jedino tako ljubav večno nastavlja da živi.

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.