Zašto je ovaj svet najbolji od svih mogućih svetova?

Zašto je ovaj svet najbolji od svih mogućih svetova?

Kada bi neko upitao zašto je život na našoj planeti tako dragocen, zašto bi trebalo da više vrednujemo sebe, ljude oko nas i ono što obeležava čitav period između rađanja i umiranja, kako biste odgovorili?

 


 

PRIRODA  VOLI DA SE OKRUŽI TAJNAMA — HERAKLIT

Udišemo mirise bujnog cveća i tek završenog pljuska, mirise prelepih vrtova, šuma i parkova, mirise beskrajnih slanih mora i okeana. Udišemo život zemaljski, svakog novog dana, život kakav samo naša planeta pruža. Rajske vrtove možemo pronaći u svakom nacionalnom parku, pustinji, močvari ili prašumi. Tu planeta govori svojim jezikom — jezikom lepote. Božanstvene čari prirode u našem okruženju mogu nam biti skrovište, odmor i izvor pozitivne i pokretačke energije, razlog da bolje spoznamo sebe i svet koji nas okružuje.

 

 

 

 

REČI POVEZANE NITIMA

Jedno od najvećih ljudskih dostignuća, koje je promenilo čitav dalji razvoj, jesu prve zapisane i kasnije štampane reči na papiru. Reč po reč, uz briljantne umove, dosegli smo do nebrojanih primeraka knjiga, pravih riznica mudrosti, kreativnosti i maštarija. Vera u moć koju štivo može imati na ljudski um pokazuje činjenica da se brazilskim zatvorenicima svakom pročitanom literaturom smanjuje kazna boravka u zatvoru.

 

 

 

 

 

SNAGA UMETNOSTI

Svakodnevno slušanje muzike smanjuje osećaj stresa ili anksioznost kod ljudi, pokreće nas i navodi na ples — ples kojim oslobađamo svoje telo. Uz slikanje i pisanje iskazujemo sebe, svoje misli, emocije, ideje i maštanja. Umetnost može da nas pokrene, da dopre u sve naše dubine. To je umetnost koju stvara i oblikuje čovek. Da li bismo uopšte mogli bez nje?

 

 

 

 

 

HUMANOST

Dobrota i sva lepa osećanja koja mogu krasiti neko biće nikada neće izaći iz mode, nikada neće prestati da nalaze svoje mesto pod ovim nebom. Kada pomažemo drugima, pomogli smo i nama samima. „Mlada hrabrost” je nagrada koju je osamnaestogodišnja Milica Jovanović iz Kragujevca dobila nakon spasavanja ljudi iz saobraćajne nesreće, a kasnije je organizovala humanu akciju za bebu sa mišićnom distrofijom.

 

 

 

 

SVET LJUBAVI

Zbog ljubavi se stvara, zbog ljubavi se ratuje, a ako se najveći romantičari pitaju, zbog ljubavi i za ljubav se živi. Svakim novim danom možemo voleti nešto drugo i novo. Ljubav prema cveću, kućnom ljubimcu, omiljenoj boci vina, partneru ili prijatelju, bratu ili sestri, porodici, kao i ljubav prema sebi samom. Stvoreni smo da nas vole i da volimo, bilo šta, mogućnosti je puno.

 

 

 

 

 

PRAVA PRIJATELJSTVA IPAK POSTOJE

Posebnu pažnju zaslužuju ljudski odnosi kao sastavni deo životnog putovanja. Imati porodicu ili prijatelje, saputnika kroz sive dane, mračne tunele i osunčana polja, ponekada je nešto i najvrednije. Da prava prijateljstva postoje i da se mogu pronaći, svedoči nam priča Kevana Čendlera koji ne može hodati zbog teške bolesti. Kevana su na leđima nosili prijatelji kako bi i on sa njima obišao Evropu. Sam gest postao je ogroman pokret „We carry Chandler”.

 

 

 

 

U ŠTA BI SE NAŠI ŽIVOTI PRETVORILI BEZ ŽIVOTINJA?

Cvrkuću, pište, mjauču ili laju, skakuću, lete i plivaju. Nekada su u divljini, neukrotive i slobodne, prelepe i egzotične. Kada su pored nas, onda su pitome, nežne i odane — životinje. Često verni prijatelji i verni čuvari svih koji ih čuvaju, tako da pored životinja, čovek  nikada ne može osetiti samoću ili ostati sam. Vreme provedeno sa životinjama nikada nije izgubljeno.

 

 

Sve ove dragocenosti čine život, koji ne može biti toliko surov, koliko može biti prelep.

 

 

TEKST: MILICA JEVTIĆ

Milica Jevtić je diplomirani komunikolog iz Niša, prijateljica, sestra i muza. Voli igru rečima, dobro štivo, duge razgovore i ljude sa širokim umom i srcem.