Zašto je engleski svetski jezik?

Zašto je engleski svetski jezik?

Engleski jezik trenutno stoji na vrhu lestvice svih mogućih komunikacija, kao primarni alat sporazumevanja na svim nivoima. Bio glavni ili sporedni jezik određenog govornog područja, nesumnjivo je deo većine kultura sveta bez kog bi i svakodnevne aktivnosti bile nezamislive.

 


LINGUA FRANCA

Engleski jezik je zapadnogermanski jezik koji potiče iz Engleske, ali se koristi i kao maternji jezik u mnogim drugim državama, dok se u većini onih u kojim to nije, zasigurno upotrebljava kao drugi jezik. Engleski je posle kineskog, španskog i hindua, najrasprostranjeniji jezik na svetu. Razvija se i menja još od petog veka nove ere. Zato ne čudi što je nakon konstantog širenja i unapređivanja postao svetski jezik. Za engleski se može reći da je lingua franca što znači da je zajednički jezik za ljude koji imaju različite maternje jezike. Koliko je njegov uticaj uzeo maha može se čuti i u svakodnevnom govoru. Veliki broj reči i izraza koje čujemo ili upotrebimo svoje poreklo nosi upravo iz engleskog, koji su ili postali stalne uzrečice ili su se odavno odomaćili u našem jeziku.

 

 

 

JEZIK INFORMAICJA

Kako je svet napredovao, tehnologija se razvijala i pojavljivale se nove profesije i grane zanimanja, tako je engleski prodirao sve dublje u samu srž svetskog govora. Muzička industrija, film, internet a krajnje i pojava IT sektora obezbedili su engleskom jeziku trajnu upotrebu. Bez njega bi korišćenje skoro bilo koje platforme bilo nemoguće. Svoju neophodnost uključio je i u transport, pa tako ne možemo zamisliti odlazak u drugu državu bez poznavanja barem osnova ove putne informacione mape. Masovni mediji kao neizostavni deo sveta i sredstvo globalne komunikacije izrazito su doveli engleski na tron, pa tako najveće svetske televizije, radio stanice, pa i profili na društvenim mrežama zasigurno veći svoj deo grade upravo na ovom jeziku. Teško da možemo pristupiti bilo čemu u svetu tehnologije a da na prvom koraku ne zastanemo pred nekim engleskim idiomom.

 

 

 

KLJUČ ZA MNOGA VRATA

Engleski je zahvaljujući svojoj širokoj rasprostranjenosti postao neizostavan deo svakog segmenta življenja. To nameće i očekivanja od svakog pojedinca da na određenom nivou ume da koristi ovaj ključ koji otkriva sve što se nalazi iza mnogih vrata koja nam prikazuju put koji želimo da pratimo, a koji istovremeno gradi naše živote. kspanzijom svega što nas okružuje broj tih vrata koji nam pružaju različite izbore je sve veći. Pa nas potreba za napretkom i stalnim rastom tera da steknemo znanje koje će otključati svaku od tih prilika. Počevši od školovanja i poslovanja, preko putovanja i zabave, sve do tehnologije koja nam daje dalje putokaze ka postizanju ciljeva. Zauzevši tako ključno mesto u skoro svim krugovima življenja, od malena smo suočeni sa njegovim značajem. Svesni smo da nam svaki novi životni stepenik donosi i nove izazove i iskušenja, u čijem nam rešavanju značajno pomaže ovaj večni svetski stanovnik.

 

 

 

Engleski jezik trenutno ima vodeću poziciju na svetskoj sceni. To znači da ga veći deo sveta u različitom obimu, svakodnevno koristi. Prema određenim statistikama, svaki peti čovek na planeti ili govori ili dobro razume ovaj jezik. Činjenica da je zauzeo stalni položaj u svetu u kom se na svakom uglu na njega može naići. Tako nas  navodi  na odluku da je najbolje pratiti korak sa njim.

 

TEKST: EMILIJA MATIĆ

Emilija Matić je studentkinja druge godine Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Večni optimista koji uživa u vremenu provedenom sa porodicom i prijateljima. Sreću pronalazi u malim stvarima, neprestano tragajući za svojim interesovanjima.1 thought on “Zašto je engleski svetski jezik?”