Zašto je dobro raditi piling jednom nedeljno?

Zašto je dobro raditi piling jednom nedeljno?

Koža jeste najveći organ ljudskog tela. Pored toga predstavlja glavnu barijeru koja štiti naše telo. Upravo je ovo jedan od razloga zašto je adekvatna nega veoma bitna. Jedan od koraka koji se preporučuje u nedeljnoj rutini jeste piling kože tela, ali i lica.


BENEFITI PILINGA

Jedan od benefita jeste dubinsko uklanjanje nečistoća. Pod nečistoćama se podrazumevaju izumrle ćelija, sebum, prljavština iz vazduha s kojom smo u svakodnevnom kontaktu. Pilingom se omugaćava i smanjnje bora, kao i depigmentovanih delova kože. Postoji i posebna tehnika pilinga koja uklanja celulit i daje poseban, zdrav sjaj koži. Zanimljiva činjenica jeste i ta što tokom leta bronzani ten traje duže uz redovno korišćenje pilinga.

 

 

 

VRSTE PILINGA

Najčešći tip pilinga koji se koristi jeste mehanički. Ova vrsta pilinga sadrži sitne semenke na primer maline, kupine ili kajsije, kafu, šećer itd. Možete ga napraviti i u kućnim uslovima upravo pomoću šećera ili kafe s dodatkom nekog ulja poput kokosovog, maslinovog. Druga vrsta pilinga jeste hemijski. Takođe ukljanja mrtve ćelije, a odličan je u lečenju akni ili uklanjanju fleka od ožiljaka.

 

 

Za ovaj piling se koriste voćne kiseline, a nakon njega potrebno je kožu maksimalno zaštiti tokom regeneracije, pogotovo od sunca, samim tim zaštitni faktor je obavezan. Ovakav piling se isključivo radi uz konsultaciju s dermatologom. Poslednja vrsta pilinga je enzimski koji spada u najblažu varijantu i njegov zadatak jeste ubrzavanje regeneracije ćelija.

 

 

 

KAKO ODABRATI PRVAI PILING?

Odabir pilinga prvenstveno zavisi od tipa kože. Suva i masna koža zahtevaju drugačiji pristup, kao i proizvode. Potrebno je uzeti u obzir i to da li osoba ima bubuljice, depigmentaciju, da li je nekada koristila piling. Vodite računa o tome da ne preterate s pilingom, u suprotnom može doći do blagih oštećenja kože, a to niko ne želi.

 

 

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.