Zašto je dobro jesti kivi?

Zašto je dobro jesti kivi?

Kivi, smeđi, čupavi simbol leta, ime je dobio po svom ptičjem blizancu iz Okeanije, a njegova prepoznatljiva unutrašnjost kumovala je posebnoj nijansi zelene koja krasi mnoge zidove. Mahom se greškom svrstava u citruse jer, osim osvežavajućeg ukusa i južnog porekla, kivi sa ovom vrstom voća deli i hranljiva i lekovita svojstva koja ćemo sa vama podeliti u daljem tekstu.  

 


 

JAČA IMUNITET

Kivi je dvostruko bogatiji vitaminom C u odnosu na pomorandžu ili limun. Samo jedan zadovoljava dnevnu potrebu organizma za ovim prirodnim antioksidansom. Pored toga, kivi sadrži vitamine E i K, kao i folnu kiselinu zahvaljujući kojoj ga možemo nazvati prirodnim cepivom protiv gripa.

 

 

POBOLJŠAVA CIRKULACIJU KRVI

Uz pomoć vitamina E i Omega tri i šest masnih kiselina, kivi učestvuje u prevenciji srčanog i moždanog udara tako što prirodno razređuje krv i sprečava pojavu krvnih ugrušaka.

 

 

UBLAŽAVA STRES

Stres, uznemirenost, nesanica i loše raspoloženje su problemi sa kojima se svakodnevno suočavamo. Upravo kivi može da nam pomogne da se s njima i izborimo. Naime, vitamin C smanjuje napetost. Takođe, čini nas smirenim što pozitivno utiče na naše raspoloženje i san.

 

ČINI NAS MLAĐIMA

Epitet biljke večne mladosti kivi je dobio, jer, uz pomoć vitamina E, sprečava degeneraciju kože, dok vitamin C neutrališe slobodne radikale, podmlađuje ćelije i štiti od bolesti koje dolaze sa starenjem.

 

 

ŠTITI OD UV ZRAKA

Zaštitu od štetnog sunčevog zračenja pruža lutein, koji se osim u kiviju nalazi u spanaću i brokoliju.

 

POBOLJŠAVA VARENJE

Poput ananasa, papaje ili jogurta, kivi sadrži enzime i dijetetska vlakna koja poboljšavaju varenje. Time sprečavaju pojavu gasova, zatvora ili gastritisa.

 

 

POGODAN JE KOD DIJABETESA I ANEMIJE

Kao pametni ugljeni hidrat, kivi ne podiže nivo šećera u krvi brzo, tako da i dijabetičari mogu da uživaju u ovoj osvežavajućoj poslastici. Istovremeno, vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa i pomaže kod anemije.

 

 

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.