Zašto je čovek sam sebi najbolji prijatelj?

Zašto je čovek sam sebi najbolji prijatelj?

Kada sam počeo istinski voleti, rešio sam se svega što mi nije išlo dobro: hrane, ljudi, stvari, situacija i svega što me vuklo dole i dalje od mene samog. U početku sam to nazivao ,,zdravi egoizam”, ali danas znam da je to ljubav prema sebi.
                                                                                                                −  Čarli Čaplin

 


ŠTA OZNAČAVA PRIJATELJSTVO?

Prijateljstvo je, kao sreća ili tuga, prilično subjektivna stvar. Nekome je prijatelj onaj koji je uvek tu. Za nekog je prijatelj neko ko pomno sluša sve što mu se govori. Prijatelj je i onaj koji vašu tajnu čuva kao najvredniji poklon.
Prijateljstvo je bezuslovna emotivna veza i ne mora biti između dvoje ljudi.

 

 

 

ZAŠTO STE SAMI SEBI NAJBOLJI PRIJATELJ?

Odgovor na pitanje zašto ste baš vi sebi najbolji prijatelj možete pronaći u svakodnevnim izazovima, aktivnostima, razmišljanjima i osećanjima.

Uvek ste tu za sebe. Ne možete pobeći od sebe i svojih problema. Isto tako, ne morate ni objašnjavati sebi kako se osećate. Takođe, niko se ne može tako iskreno radovati vašoj sreći kao vi sami.

Razumete svoje postupke, ponašanje i osećanja. Razumete trenutak. Dozvoljavate sebi da ispoljite najdublju emociju i razumete zašto je važno odvojiti vreme za to. Pored vas nema nikog ko će reći: Nemoj da plačeš, Nemoj da se nerviraš, Nisi ti kriv. Utešne kalupe pravite sami.

Vaše tajne su vaše tajne. Sami birate sa kim ih delite. Samo vi znate svaki detalj. Jedino vi ih razumete u potpunosti − bez straha od osude.

Nastaviti ili stati? Niko osim vas ne zna kada treba ići napred, kao što niko osim vas ne zna kada je vreme da odustanete. Taj osećaj vas neće izneveriti, jer cilj koji imate nisu postavili drugi, već vi.

Ne dozvolite sebi da ispunjavate tuđe ciljeve. Drugi vam daju savet koji smatraju da je najbolji za njih, ne za vas.

Imate dugme za promenu. Možete sve što zamislite. Da promenite partnera, posao, stan, grad ili državu. Možete promeniti sebe. Možete sve kada hoćete.

 

 

RAZUMITE LJUBAV

Ne plašite se sebe, već zadržite dete u sebi. Nemojte ograničavati svoje mogućnosti. Otvorite oči željama. Ne ispunjavajte tuđa očekivanja već svoje snove. Kada razumete ljubav prema samom sebi, razumećete i ljubav prema drugima.

Zato, budite sebi najbolji prijatelj.

 

 

TEKST: STAŠA STOŠIĆ

Staša Stošić je kreator pisanog sadržaja sa fokusom na marketing. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu, odlučila je da svoju ljubav prema pisanju stavi na prvo mesto i usavrši kroz razne edukacije poput Copy radionice, NLP treninga, SEO kursa i slično.