Zašto je čitanje veoma važno?

Zašto je čitanje veoma važno?

Da li ste se ikada zapitali zašto je čitanje važno? Prema istraživačima sa Univerziteta Jejl, čitanje knjiga izaziva veće kognitivno angažovanje. Između ostalog, to poboljšava: rečnik, koncentraciju, proces razmišljanja, a i utiče na empatiju. Zbir ovih pozitivnih aspekata može zauzvrat produžiti vaš život do dve godine!


 

ČITANJE VAS ČINI EMPATIČNIJIM

Posvećenost čitanju može olakšati kontakt sa drugim ljudima. Čitanje je način da pobegnete od sopstvenog života, omogućava vam da upoznate različite perspektive i da se stavite u samu kožu lika. Prema studiji objavljenoj u časopisu Science, fikcija može pomoći čitaocima da razumeju šta likovi misle. To rade tako što će saznati sve o njihovim emocijama. Kada gledamo na svet iz nove tačke gledišta, postajemo empatičniji, sposobniji da razumemo i prihvatimo razlike. Takođe i da razumemo mentalna stanja, uverenja i želje.

 

 

 

ČITANJE VAM POMAŽE DA BOLJE SPAVATE

Koja je korist od čitanja knjiga uveče? Pokazalo se da ritual čitanja pre spavanja može blagotvorno da utiče na kvalitet sna, a samim tim i na adekvatan odmor posle celodevne nastave ili posla. Odvajanje od svetlećih ekrana pomaže vam da se opustite bez izlaganja mozga stalnoj stimulaciji sa dodatnim stimulansima. Ovo utišavanje signalizira našem telu da je vreme za spavanje. Ukoliko se dogodi mnogo brže, omogućiće vam da dobro spavate.

 

 

Umesto da proveravate svoju poslovnu e-poštu ili surfujete internetom pre spavanja, uzmite dobru knjigu. Sledećeg dana bićete zahvalni sebi na kvalitetnom odmoru.

 

 

ČITANJE ČINI MOZAK ZDRAVIM

Baš kao što trening mišića pomaže da vaše telo bude zdravo, čitanje je vežba koja pomaže da vaš mozak bude u dobroj formi. Pokazalo se da rešavanje zagonetki i čitanje sa godinama usporavaju demencijuAlchajmerovu bolest. Redovno izazivanje intelektualnih napora izgrađuje sposobnost mozga da se nosi sa bolestima tipičnim za odraslo doba. Čitajte i vežbajte svoj mozak svaki dan, sačuvajte sebe i svoje zdravlje.

 

 

 

USPEŠAN ČOVEK = STRASTVEN ČITALAC

Ako vam postojeći argumenti o tome šta nam čitanje daje i dalje nisu dovoljni, onda imamo za vas još jedan koji može da podstakne vašu maštu. Šta je zajedničko savremenim uspešnim ljudima i pionirima mnogih industrija? Gotovo svi su strastveni čitaoci. To je uglavnom zato što ljudi sa visokim uspehom u svojim oblastima stalno nastoje da se unaprede i otkriju nove mogućnosti. Mnogi od njih veruju da je čitanje ključ uspeha, jer razvija kreativnost i produbljuje znanje.

 

 

 

PREPORUKE USPEŠNIH LJUDI

Navodno, Bil Gejts čita oko 50 knjiga godišnje, a Mark Zakerberg je doneo odluku da čita jednu knjigu na dve nedelje. Bivši izvršni direktor Majkrosofta, Bil Gejts, preporučuje Lošu krv, priču o pokretanju Teranosa.

 

 

Bivši predsednik Sjedinjenih Država, Barak Obama, preporučuje knjigu Šošane Zubof Doba nadzornog kapitalizma: borba za ljudsku budućnost na novoj granici moći. Vilijam Darimpl  preporučuje knjigu − Anarhija: Nemilosrdni uspon Istočnoindijske kompanije.

 

 

 

ČITANJE OBOGAĆUJE REČNIK

Pored poboljšanja emocionalne i kognitivne inteligencije, čitanje omogućava deci da brže nauče više reči. Takođe, pomaže odraslima da ih ne zaborave. Izlaganje rečniku kroz čitanje je korisno za obrazovna postignuća učenika. Daje čitaocima svih uzrasta priliku da bolje komuniciraju, na primer na precizniji način. Pored knjiga koje vredi pročitati jer pričaju neverovatne priče, ljudima omogućavaju da dožive avanturu. Mogu i da obogate svoje znanje, a tu se nalaze i one koje se odnose na samorazvoj.

 

 

 

ČITANJE ZA OPUŠTANJE

Ovo je definitivno jedan od najboljih razloga zašto bi trebalo da čitate knjige. Priča koja vas potpuno upija ili knjiga koja istražuje vašu omiljenu temu savršen je način da se opustite. Može da ublaži napetost u mišićima i omogući mozgu da se odmori. Važno je da istraživanja sugerišu da čitanje može značajno smanjiti nivo stresa.

 

 

TEKST: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

 

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.