Zašto 2022. može biti godina prilika?

Zašto 2022. može biti godina prilika?

Godina iza nas je za mnoge bila neočekivano teža od prethodne, one za koju smo svi govorili da jedva čekamo da se završi. Pandemija je mnogo toga zaustavila, promenila i odnela, ali je mnogo toga i donela, omogućila i spojila. Mislili smo da ludimo u izolaciji, a onda smo u njoj pronalazili mir, tišinu i odmaranje. Falio nam je zagrljaj prijatelja, samo da bismo se još više zbližili ispijajući kafe preko kamere. Pitali smo se da li će ikada biti kao pre, a onda smo shvatili da je u nekim aspektima i bolje nego što je bilo ranije. Uzimamo u obzir sve što je bilo, sumiramo i zaključujemo da je ispred nas ipak sjajna godina!

 

 


PANDEMIJA NAS JE IZMESTILA, ALI NAS JE IZGRADILA

Jedan od naših omiljenih termina iz psihologije je Rezilijentnost – generalno opisana u terminima dobrog osećaja, a ne patologije. Snage, pre nego deficiti su viđene kao resursi koji omogućavaju individui da prevaziđe stres. Podrazumeva  i efikasno suočavanje pojedinca sa problemima, aktivno rešavanje izazova, uprkos pritisku, i na kraju adekvatno izlaženje na kraj sa poteškoćama. Ako se malo udaljimo od definicija iz knjige, rekli bismo da je otpornost osobina koja nam omogućuje da se samo savijemo umesto da puknemo (eng. bend but never break). Ta tzv. fleksibilnost može se razvijati samo onda kada se nađemo na klimavom tlu, kao što je u ovom slučaju pandemija. Dakle, što nam je teže, što su životne situacije izazovnije, komplikovanije, složenije, veća je verovatnoća da ćemo brže krenuti napred. Delovalo nam je da smo se rušili, a mi smo se sve vreme gradili i jačali.

 

 

 

FOKUSIRAJMO SE NA DOBRO I KORISNO

Napustili smo kancelarije, ali smo i kreirali udoban kutak za rad od kuće. Razgovori preko linka stvorili su nam ogroman prostor za upoznavanje sa ljudima koji su nam daleko. Stvorili smo prijateljstva, stekli smo nove poslovne saradnike i partnere, aktivno razmenjujemo ideje i aspiracije. Za nove mogućnosti i prilike više ne postoje granice. Sve nam je na dohvat ruke. Nikada ranije nismo imali više korisnog znanja na raspolaganju, kao što imamo sada, i sve to zahvaljujući organizovanim podcastima širom sveta. Internet nas više ne izoluje, već nas spaja. Upravo sada je trenutak da se slobodno stvara.

 

 

 

CENIMO, ZAHVALNI SMO, BOLJI SMO

Izgleda da više ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. To nas navodi da posebno cenimo svaki zajednički trenutak sa bliskim ljudima, da oprostimo, ne zameramo često, nego da se radujemo i smejemo kad god za to imamo priliku. Okolnosti su nam izoštrile njuh za mnoge vrednosti koje smo zaboravili usled brzog tempa svakodnevnice. Možemo da zahvalimo sporom koraku na koji smo bili primorani jer smo najzad imali priliku da zastanemo i posvetimo se pravim stvarima: porodici, prijateljima i sebi. Sada, kada smo se prisetili onog što je zaista važno, gradimo čvrste temelje iznutra. Jedino tako, sa dobrom namerom prema sebi i prema drugima, možemo biti bolji, kako za sebe tako i za druge.

 

 

 

Otpratili smo staru umorni, dočekali Novu spremni. Nema potrebe ni previše da razmišljamo, niti da brinemo. Dovoljno je samo da živimo i duboko dišemo. Zaslužili smo.

 

 

TEKST: MARIJA SAVIĆ

Marija Savić, master kliničke psihologije, ali pre svega empatična i ranjiva osoba. Kroz svoje tekstove podseća da smo svi takvi, da imamo potpuno pravo da budemo loše i da se koprcamo. Zaljubljena je u psihopatologiju i aktivno se bavi kreiranjem sadržaja za mreže. Otvoreno govori o svom iskustvu sa psihološkim poteškoćama i ostaje verna velikom broju pratilaca kojima je velika motivacija.