Zapaljenje jajnika – simptomi i mere prevencije

Zapaljenje jajnika – simptomi i mere prevencije

Upala jajnika predstavlja bakterijsku infekciju u predelu jajnika i materice. U tom području uglavnom nema patogenih mikroorganizama, međutim, u slučaju da osoba duže vreme provede na hladnoći, proces zapaljenje može spontano da se razvije. Mikroorganizmi se mogu preneti i polnim putem tokom nezaštićenog polnog odnosa. Od ovakvog zapaljenja najčešće oboljevaju mlade žene.

 

 


 

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?

Glavni simptomi zapaljenja jajnika su bolovi u stomaku i karlici, pojačano lučenje sekreta, bol pri polnom odnosu, mučnina, povraćanje i povišena temperature. Bol se razlikuje od bolova tokom menstruacije, ovulacije ili prehlade. Javlja se i bolno mokrenje, a bol se može proširiti i na predeo leđa.

 

Pre samog lečenja, ginekolog bi trebalo da uspostavi jasnu dijagnozu na osnovu anamneze, ginekološkog pregleda, laboratorijskih analiza, kliničke slike i laparoskopije. U lakšim okolnostima, preventive lečenja se zasniva na mirovanju i uzimanju antibiotika i analgetika. Ukoliko okolnosti tako nalažu, može doći do operativnog zahvata.

 

Ukoliko se simptomi upale ignorišu, posledice mogu biti teške. Posledice mogu dovesti do težeg začeća i steriliteta.

 

 

KAKO DA SE NA VREME ZAŠTITIMO?

Ukoliko primetimo i najmanje promene na grliću materice ili polnom organu, obavezno treba da se obratimo ginekologu. Ukoliko se utrvdi da je infekcija zahvatila jajvod i jajnike, sledi ozbiljno lečenje. Samostalno lečenje nije pametna opcija. Ako imamo partnera, poželjno je lečenje u dvoje, da bi se izbegla transmisija oboljenja.

 

Kako bismo izbegli opasnost od upale jajnika, mere prevencije se zasnivaju na toplom oblačenju u zimskom periodu, sprovođenju intimne higijene, korišćenje zaštite pri polnom odnosu.

 

 

TEKST: ANA ADAMOVIĆ

Ana Adamović je studentkinja žurnalistike, ljubitelj antičke filozofije i zaljubljenik u književnost. Inspirisana Platonovim mislima i filmovima Grejs Keli, preko knjiga Justejna Gordera i muzike Brusa Springstina, prenosi vam svoje ideale, savete i razmišljanja.