Zanimljive činjenice o ljudskoj psihi

Zanimljive činjenice o ljudskoj psihi

Da li biste bili iznenađeni saznanjem da je 80% čovekovih misli negativno? Nažalost, istraživanja stručnjaka upravo to govore. Kada malo bolje razmislite shvatićete i zašto taj podatak zapravo i nije toliko šokantan. Kada napravite propust na poslu skloniji ste pomisli da ćete zbog toga dobiti otkaz nego da će vam neko ponuditi pomoć da grešku ispravite. Ako vam se partner ne javlja na telefon u glavi već kreirate scenarijo u kom vas on vara ili je doživeo saobraćajnu nesreću, iako se najčešće ispostavi da mu se samo ispraznila baterija. Igrate nagradne igre verujući kako nema šanse da baš vas izvuku. Teško je ne zapitati se šta je to u nama pokvareno pa se i pre kraja spremamo za poraz. Shodno tome,  predstavljamo vam zanimljive činjenice o ljudskoj psihi.


PLACEBO KAO REŠENJE ZA LABILNE

 

Toliko je uspešnih eksperimenata obavljeno uz pomoć placeba da su njegovi efekti prošireni i na polja van medicine. Praksa u kojima se ljudima nudi nešto do sada nepoznatno ali sigurno učinkovito  kao rešenje njihovog problema pokazala je da smo bića puna nade. Ali i da radije verujemo spoljnim faktorima nego sebi samima. Zato smo laž koju placebo zastupa tako dobro prihvatili i implementirali. Činjenica da je autosugestija učinila magiju deluje nezamislivo. Uvek su drugi heroji, a mi oni koji su spaseni. Izgleda da nam je svima lakše da mislimo kako smo slabi samo da ne bi morali da budemo jaki. A nismo ni shvatili. Već jesmo jaki. Važno je setiti se da smo glavni junaci naše priče ipak mi sami.

 

TAJ VELIČANSTVENI UM

 

Koliko smo se samo puta setili šta smo sve hteli da kažemo u raspravi tek nakon što je ona prošla? Samo koliko puta smo noći proveli razmišljajući šta bismo rekli nekome samo kad bi imali više hrabrosti? Koliko smo vremena protraćili plašeći se šta će neko misliti o nama? Istina je da nam naš um nikad ne da mira. Ili mi ne damo mira njemu? Ljudska psiha podložna je prekomernom razmišljanju. Nekada do te mere umorimo um da nam postane nejasno šta je istina a šta naša uobrazilja.

Doktor Danijel Ejmen nas savetuje da ne verujemo svemu što čujemo, pa čak i ako glas dolazi iz naše glave. Srećan um je zdrav um. Nije bitno šta ste rekli u raspravi dok god ste razrešili problem. Skupite hrabrost i kažite ono što želite osobi koja to treba da čuje, uvek se više žali za stvarima koje nismo uradili nego za onima koje jesmo. I na kraju, ne razmišljate previše o tome šta ljudi misle o vama jer ćete shvatiti da oni o vama uopšte i ne misle.

 

 

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.