Za koga možemo reći da je podvojena ličnost?

Za koga možemo reći da je podvojena ličnost?

Jedno od najtežih psiholoških stanja jeste podvojena ličnost. Za ovo stanje postoje još i nazivi: dvostruka ličnost, višestruka ličnost ili disocijativni poremećaj ličnosti. Kako donekle možemo zaključiti po nazivima, radi se o postojanju više ličnosti i identiteta kod jedne osobe. Svaka od ovih ličnosti je drugačija i pojavljuje se u drugo vreme. Svaka ličnost ima svoje zasebno mišljenje, ponašanje, emocije…

 


 

UZROCI POJAVE PODVOJENE LIČNSTI

Povrede – fizičke ili psihičke.

Nagon za samozaštitom – u najviše slučajeva podvojene ličnosti, pokazalo se da je ona rezultat proživljene teške traume i stresa iz detinjstva kao što su fizičko ili seksualno zlostavljanje, pa dolazi do neprihvatanja sopstvenog identiteta i potiskivanja emocija tako da to rezultuje nesvesnom razdvajanju različitih delova ličnosti.

Zavisti – mnogi veruju da je na primer zavisnost od interneta jedan od glavnih uzroka za povećanje slučajeva ove bolesti.

 

 

 

 

 

SIMPTOMI

Depersonalizacija – osećaj nestvarnosti i isključivanje od sveta ili samog sebe

Derealizacija – poznata okruženja i ljudi više nisu poznati

Nejasne i nagle promene ponašanja, emocija, mišljenja i stavova

Otežana orijantacija u vremenu i prostoru

Nedostatak uvida u sopstveni život i stanje

Nedostatak samopoštovanja i povučenost

Izbegavanje razgovora o problemima

Pričanje o sebi u trećem licu jednine

Samopovređivanje, suicidne misli i postupci

Pored ovih vidljivih promena to mogu biti i neasocirajući simptomi kao što su glavobolja, nesanica, znojenje ili amnezija.

 

 

 

 

 

 

KAKO DOLAZI DO PROMENE?

Prelaz iz jedne u drugu osobu dešava se veoma naglo i okidač za to su često stresne situacije. Ličnost koja je dominantna u tom trenutku, preuzima kontrolu nad mislima i ispoljava svoje osobine. Primer može biti da osoba koja je izuzetno smirene prirode naglo postane besna zbog neke sitnice. Interesantno je to kako različite ličnosti mogu imati različite fziološke osobine kao što su dioptrija ili koeficijent inteligencije. Takođe, može se desiti da se u istom trenutku prikazuju dve osobe pa je moguće da tako osoba vrši nekoliko stvari u isto vreme, na primer da istovremeno  levom i desnom rukom piše nešto sasvim suprotno.

 

 

 

 

 

GLASOVI U GLAVI

Osobe sa ovakvim poremećajem uglavnom čuju glasove u glavi koji predstavljaju razgovore između njegovih ličnosti. Ovo može biti poređeno sa glasovima koje čuju osobe sa psihozom ili šizofrenijom  ali ustvari takvi glasovi imaju dosta drugačije karakteristike.

 

 

 

DIJAGNOZA

S obzirom na to da se ovaj poremećaj ne javlja često, potrebno je dosta vremena da bi se zvanično iznela ovakva dijagnoza. Simptomi podvojene ličnosti su dosta povezani sa mnogim drugim poremećajima, tako da su za ovu dijagnozu potrebni dugi razgovori i ispitivanja, veliki broj informacija o pacijentu, veliki broj testiranja i vođenje dnevnika.

 

 

 

LEĆENJE

Cilj terapije za ovaj poremećaj jeste ujediniti sve ličnosti koje se nalaze u glavi osobe. Ovakav poremećaj zahteva dugotrajno lečenje, a nakon gubitka simptoma pacijenti se prate i posmatraju. Najdelotvornija terapija jeste psihoterapija u kombinovanju sa psihofarmakologijom, zatim hospitalizacija koja u većini slučajeva nije potrebna i na kraju hipnoza koja može pomoći u zaboravljanju traumatičnih dogadjaja.

 

 

 

 

TRI LICA JEDNE EVE

Ovo je prvi ozbiljniji slučaj ovog poremećaja. Radi se o dvadesetpetogodišnjoj pacijentkinji koja je imala tri ličnosti: Bela Eva koja je bila tiha, mirna i dostojanstvena žena posvećena detetu i porodici, Crna Eva koja je suprotno od nje bila lakomislena i sklona flertu i Džejn za koju se smatralo da je rezultat terapije.

 

 

 

 

DŽENI SA 2.500 LIČNOSI U SVOJOJ GLAVI

Dženi Hejns iz Australije je u svom detinjstvu bila seksualno zlostavljana od strane svog oca, i da bi se izborila sa svim tim i da bi sebi ublažila bol, neprestano je stvarala nove ličnosti u svojoj glavi i dostigla je broj od 2500 jasno prepoznatljivih ličnosti kako bi preživela.  Ovo predstavlja verovatno jedini primer na svetu u kom je žrtva sa ovakvom dijagnozom svedočila u ulozi šest osoba.

 

 

 

 

FILMOVI

U slučaju da vas je ovaj poremećaj zainteresovao, ovo su filmovi koji najbolje predstavljaju podvojene ličnosti: ,,Split”,  ,,Dream House”,  ,,Fight Club”,  ,,Raising Can”,  Me, myself and Irene”,  ,,Dr. Jekyll and  Mr. Hyde”,  ,,Identifikacija”,  ,,Utočište”.

 

 

 

TEKST: SARA STOJČIĆ

Sara Stojčić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.2 thoughts on “Za koga možemo reći da je podvojena ličnost?”