Vladimir Majakovski − idealista ili buntovnik?

Vladimir Majakovski − idealista ili buntovnik?

Ceo svet pamti različite društvene i korenite promene koje su se dešavale s kraja IXX i početkom XX veka. Celokupno čovečanstvo hrlilo je u susret promenama i generalnoj reorganizaciji društveno-političkih poredaka. S tim u vezi, naročito u evropskim zemljama su se isticali mnogi vizionari, borci za pravdu ili buntovnici-sanjari koji su želeli da ostave trag u dinamičnoj ljudskoj istoriji. Jedan od njih bio je Vladimir Majakovski, ruski pisac i slikar, koji je u svojim delima najčešće objašnjavao pravac futurizma i srž futurističkog pokreta.


 

 

SRŽ POEZIJE POČIVA NA NJEGOVIM POLITIČKIM IDEALIMA

Majakovski se od najranije mladosti zalagao za opstanak različitih varijacija revolucionarnih, avangardnih pokreta i društveno-inovativnih pravaca. Aktivno je učestvovao u političkim zbivanjima Oktobarske revolucije, javno podržavajući Lenjina i njegov način vladavine. Majakovski nije prezao ni od čega, te je svoje ponekad ekstremne stavove opravdavao osnovnim ljudskim pravom slobode govora i mišljenja. Srž njegove poezije zapravo počiva na njegovim političkim idealima i stavovima, kao i na futurističkim vizijama celokupnog društva. Nastojao je da stvori novu poetsku dimenziju koja bi spojila urbanističko i revolucionarno razdobolje Rusije i evropskih zemalja.

 

 

 

UVEO NOVE ELEMENTE U POEZIJU

Zahvaljujući strasti i hrabrosti koje su ga vodile kroz buran politički život, Majakovski u tadašnju poeziju uvodi nove, do tad nepojmljive elemente, koji će izazvati mnogobrojne skandale i koji će ga dovesti do privremene cenzure. Uveo je u poeziju vulgarizme, žargonske reči, kao i namerno grube antiestetizme. Vrlo vešto se služio igrom reči i do tada nepoznatim metaforama, a posebno je voleo upotrebu hiperbola. Svojim delom izvršio je veliki uticaj na razvoj svetske poezije.

 

 

POLJE UMETNOSTI

Na polju umetnosti, Majakovski se ističe kao pesnik, slikar, pa čak i dramaturg. Njegove drame predstavljale su uvod za različite vrste političkih mitinga i okupljanja. Futuristički manifest Šamar javnom ukusu, kao i pesma Oblak u pantalonama predstavljaju prekretnicu Vladimirove stvaralačke karijere, a ta prekretnica ga je koštala proterivanja iz Rusije.

 

 

 

OD MAJAKOVSKOG JEDNOJ TATJANI

Pred povratak u Moskvu, Vladimir Majakovski uplatio je ceo svoj honorar koji je zaradio u Parizu na račun pariske cvećare. Dogovor je glasio da se nekoliko puta nedeljno cveće isporučuje devojci kojom je bio opčinjen, Tatjani Jakovljevoj. Od tog dana cveće je krasilo njen dom, a isporučilac bi za nju imao samo jednu poruku, od Majakovskog. Cveće je na njenu adresu stizalo i nakon smrti Majakovskog, a Drugi svetski rat je preživela zahvaljujući buketima koje je prodavala.

 

 

SNAŽAN I DINAMIČAN ŽIVOT ZAVRŠEN TIHO I POVUČENO

Majakovski je živeo snažnim, dinamičnim i punim životom čoveka i pesnika, a umro je tiho i povučeno. Pretpostavlja se da se ubio aprila 1930. godine. Pesnik je javno izjavio: Mrzim sve ono gde se smrt javlja i snuje! Obožavam život, pa ma kakav bio. On je osudio samoubistvo pesnika Sergeja Jesenjina, ali je u oproštajnom pismu napisao: Ovo nije način (drugima ga ne preporučujem), ali ja nemam izlaza.

 

 

TEKST: ANA PAVIĆEVIĆ

Ana Pavićević je studentkinja prve godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za medijske studije, smer Komunikologija i odnosi s javnošću. Od najranijih školskih dana se bavi čitanjem i pisanjem, zaljubljenik je u književnost i u pisanu reč. Želja joj je da u budućoj profesionalnoj karijeri objedini bavljenje pisanjem, medijima, komunikacijama i kreativnim marketingom.