Vitamini i minerali za svakodnevni razvoj dece

Vitamini i minerali za svakodnevni razvoj dece

Za normalan i pravilan razvoj dece jako je bitno za roditelje da kontrolišu njihovu ishranu, a to će najefikasnije učiniti redovnim unosom vitamina i minerala.

 


 

Vitamini su organska jedinjenja potrebna svakom čoveku. Ovi važni nutrijenti smešteni su u različitim namirnicama i neophodni su za obavljanje brojnih metaboličkih procesa. Najbolji vitamini za decu su oni koji će u periodu rasta i razvoja doprineti očuvanju i poboljšanju važnih funkcija u organizmu, a samim tim i celokupnog zdravlja dece.

 

 

 

Nabrojaćemo najbolje i najzdravije izvore ključnih vitamina:

 

 

Vitamin A −  bitan je za vid i rast ćelija. Najbolji izvori ovog vitamina su: kajsija, šargarepa i žumance.

 

Vitamini B kompleksa −  izuzetno su bitni za zdrav nervni sistem i za dobro varenje kod dece. Najbolje je uzimati avokado, žitarice, jaja ili mahunasto povrće.

 

Vitamin C   najviše ga ima u paprici, limunu, zelenom povrću, orasima i krompiru. Važno je da deca često putem ishrane uzimaju vitamin C, jer se tako štite od bolesti poput anemije i skrobuta.

 

Vitamin D  je specifičan jer se stvara prilikom kontakta sa sunčevim zračenjem. Nedostatak ovog vitamina kod dece stvara rahitis, a kroz ishranu se može uneti raznim morskim ribama, jajima, avokadom i govedinom.

 

Vitamin E smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, štiti nervni sistem i krvotok. Najviše ga ima u orasima, lešnicima, kikirikiju i maslinovom ulju.

 

 

 

 

VAŽNI MINERALI

Gvožđe direktno utiče na stvaranje eritrocita, to jest, crvenih krvnih zrnaca, transport kiseonika i uklanja ugljen-dioksid iz pluća. Nedostatak gvožđa kod deteta može se razviti u situacijama kada je njegov unos manji od njegove potrošnje. Čvrsta hrana kod dece unosi se u periodu od četiri do šest meseci, i u tom periodu trebalo bi da se hrane proizvodima s dodatkom gvožđa. Za stariju decu žumance, crveno meso, piletina, riba i tamno zeleno lisnato povrće, najbolji su izvor gvožđa.

 

 

 

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za pravilan razvoj zuba i rast kostiju kod dece. Može se naći u siru, sardini…

 

 

 

Preveliki unos vitamina i minerala može biti izuzetno štetan. Pre bilo kakve odluke, najbolje bi bilo savetovanje sa izabranim pedijatrom i redovne kontrole, zbog samog zdravlja deteta, Deca prolaze kroz razne faze života i roditelji ne mogu biti u potpunosti sigurni šta im je potrebno. Zato je stručni savet od izuzetne bitnosti

 

TEKST: ANJA LAZOVIĆ

Anja Lazović je osoba koja se priprema da bude student medicine. Završila je gimnaziju i medicinsku školu. Svoju inspiraciju pronalazi u istraživanju novih informacija, pomaganju ljudima, čitanju knjiga i u usavršavanju svog znanja.