Vitamin C u kozmetičkim proizvodima

Vitamin C u kozmetičkim proizvodima

Efekti vitamina C su brojni, te je preporuka uvesti ga u beauty rutinu uz pravilno korišćenje i čuvanje. U nastavku teksta otkrivamo kako ga pravilno koristiti.


VITAMIN C NA KOŽI MOŽE IMATI RAZLIČITE EFEKTE

O prednostima vitamina i minerala se mnogo zna. No, sve više se govori o vitaminima i njihovoj primeni na koži. Vitamini u kozmetičkim proizvodima mogu imati različite efekte na koži: vlaženje, prevencija fotostarenja, smanjenje uticaja slobodnih radikala. Da bi ispoljili efekat, moraju se koristiti u određenim koncentracijama, kao i u odgovarajućem obliku. Jedan od najviše istraživanih vitamina u kozmetičkim proizvodima je vitamin C. Interesantan podatak je da se u Japanu koristi vlažan sunđer na koji se nanosi prah vitamina C i vrši se trljanje kože na kojoj je hiperpigmentacija.

 

 

 

RAZLIČITI OBLICI VITAMINA C U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Vitamin C (askorbinska kiselina) u organizmu se nalazi u dva oblika: kao L-askorbinska kiselina i u oksidativnom obliku kao L-dehidroaskorbinska kiselina. Manjak L-askorbinske kiseline smanje sintezu kolagena, zbog čega opada tonus kože. Najefikasniji oblik je prirodni oblik vitamina C – askorbinska kiselina. Međutim, kiselina poseduje veliku nestabilnost i teško prodire kroz epidermis. Zato su sintetisani brojni derivati vitamina C radi povecanja stabilnosti – magnezijum ili natrijum askorbil fosfat, askorbil glukozid, askorbil laktozid, natrijum ili magnezijum askorbat, askorbil palmitat, trinatrijum askorbil palmitat fosfat, etil askorbinska kiselina.

 

 

Askorbil glukozid deluje kao dobar antioksidans, smanjuje fine linije i bore, popravlja izgled kože i štiti je od oštećenja suncem. Nije dokazana razlika u delovanju izmedju natrijum askorbil fosfata i magnezijum askorbil fosfata i koriste se uglavnom za posvetljivanje kože. Pokazano je i da se njihov efekat ogleda i u hvatanju slobodnih radikala, pa se najčešće koriste u anti-age kozmetičkim proizvodima, proizvodima za masnu kožu i sklonu aknama.

 

 

U proizvodima za hiperpigmentaciju preporučuje se koncentracija od 3%. Askorbil palmitat ima dobru stabilnost i dobra antioksidativna svojstva, hvatanje slobodnih radikala na koži i prevenciju bora. Stabilnost vitamina C, samim tim i njegova efikasnost u kozmetičkim proizvodima, povećava se sa dodatkom vitamina E.

 

 

 

KADA I KAKO JE NAJBOLJE KORISTITI VITAMIN C

Najefikasniji je u obliku seruma i najbolje je primeniti ga ujutru. Kao kozmetički aktivna supstanca koristi se za posvetljivanje kože, pojačava sintezu kolagena u koži, prevenira pojavu bora, zaglađuje kožu i ujednačava ten. U kozmetičkim proizvodima se nalazi u koncentraciji do 10%, dok se kod pojednih kozmetičkih preparata može naći u koncnetraciji do 20%, ali se takvi proizvodi mogu koristiti jedino pod nadzorom dermatologa ili kozmetičara.

 

 

I prilikom izrade kozmetičkih proizvoda sa vitaminom C problem predstavlja njegova nestabilnost. Faktori koji utiču na stabilnost su visok pH, visoka temperatura, joni metala, kiseonik. Sve ovo nam govori da prilikom primene kozmetičkih preparata sa vitaminom C, moramo voditi računa da se koža dobro primremi za nanošenje (upotreba tonika posle čišćenja kože lica), čuvanje na haldnom i u tamnom prostoru, obavezno zatvaranje bočice posle korišćenja. Poželjno je uzeti proizvod koji se nalazi u tamnoj bočici, sa pumpicom.

 

 

U kremama, vitamin C efikasno štiti kožu od slobodnih radikala koji nastaju usled dejstva UV zračenja i zagađenja spoljašnje sredine, a to su vodeći uzroci prevremenog starenja kože. Osobe koje imaju osteljivu kožu, sklonu crvenilu, potrebno da je posetepeno uvode vitamin C u svoju beauty rutinu, jer može izazvati peckanje. Posebno je potrebno voditi računa o roku trajanja proizvoda. Posle PAO (period nakon otvaranja) nemojte koristiti proizvod.

 

Pored izbora kozmetičkog proizvoda sa aktivnim kozmetičkim sastojkom, važno je izabrati i odgovarajući oblik i koncentraciju KAS.

 

 

 

TEKST: TIJANA LADOLEŽ

Tijana Ladolež je magistar farmacije, zaljubljenik u život, voli kišna jutra uz dobru knjigu, tople večeri uz kafansku muziku, duge šetnje u prirodi, nešto slatko da popravi loš dan… Bilo koji dan zapravo. 🙂1 thought on “Vitamin C u kozmetičkim proizvodima”