Vinston Čerčil – život i rad britanskog političara

Vinston Čerčil – život i rad britanskog političara


Čerčil, lav, buldog. Dosta nadimaka, a iz svakog proizilazi – moć. Njegov život nije bio nimalo lak. Usponi i padovi samo su se nizali, ali nikada nije odustao. Baš zato ga i dan-danas pamtimo, i na neki način mu se divimo. Bio je državnik, vojnik, novinar, istoričar, pisac i slikar. Nije ni čudo što je ušao u istoriju.


DETINJSTVO

Vinston je rodjen u aristokratskoj porodici. Otac Randolf Čerčil bavio se politikom, dok mu je majka bila prelepa Amerikanka. Kada pročitamo ovo, na prvu nam se čini da je Vinston rođen u harmoničnoj porodici. Međutim, nije bilo tako. Roditelji su vodili zasebne živote, a Vinstona su potpuno zanemarivali.

Jedina osoba koja je njemu darovala ljubav i pažnju bila je njegova baba, Elizabet Everest. Nakon što je preminula, Čerčil je izjavio: Ona je bila moj najdraži i najbliži prijatelj za svih dvadeset godina mog života.

PISMO RODITELJIMA

Vinston je u školi bio veoma loš učenik. Stalno je upadao u nevolje, vladanje mu je bilo loše i često je pisao roditeljima: Draga majko, molim vas pročitajte moje pismo. Tako sam jadan i sada plačem. Tako sam strašno nesrećan. Molim vas, molim, molim… molim vas, posetite vašeg sina koji vas toliko voli. Međutim, roditeljima se to nije činilo važnim.

VOJNIK I RATNI REPORTER

S obzirom na njegove loše ocene, nezadovoljan otac ga usmerava ka vojnoj karijeri. Vinston se tu pokazao izuzetno sposobnim. Bio je među najboljima, u jahanju, pucanju i mačevanju. Otac je ubrzo preminuo od sifilisa i tada se Vinston prijavljuje na sva bojišta, Kubi, Indiji, Sudanu. Izuzetan vojnik, ali i ratni reporter. Bio je čak i zarobljen od strane Bura, međutim, uspeo je da pobegne. Tada je postao heroj.

USPONI I PADOVI U POLITIČKOJ KARIJERI

Nakon ovoga slede mnogobrojni politički usponi i padovi koje je imao u svojoj političkoj karijeri. Sa usponima i pobedama je lako, ali kako se nosio sa padovima? U takvim trenucima Čerčil bi se povukao i posvetio slikanju i porodici. Politika je uzbudljiva skoro koliko i rat, i otprilike podjednako opasna. U ratu možemo biti ubijeni samo jednom, dok u politici više puta.

LJUBAV PREMA PORODICI I ŽIVOTINJAMA

Imao je petoro dece sa Klementin Hozier. Treće dete, devojčica Marigold, preminula je sa dve i po godine od infekcije. U braku su bili sve do njegove smrti. Voleo je životinje, domaće u egzotične. U porodičnom domu imao je ovce, konje, svinje, leptire, ribe.

ODGOVORNOST ZA NAPAD I POSLEDICE KOJE SU USLEDILE

Zbog kombinovanog mornaričkog i pešadijskog napada na Dardanele u Turskoj, gde je britanska vojska pretrpela velike posledice, odgovornim je proglašen Vinston Čerčil. Dugo nakon toga snosio je posledice i to se teško zaboravljalo. Njegovim neprijateljima baš ovaj događaj bio je omiljen.

TITULA PREMIJERA

U Drugom svetakom ratu nacistička Nemačka je napala Francusku i Čemberlen je podneo ostavku. Tada je kralj postavio Čerčila za premijera. Mogu vam ponuditi samo krv, znoj i suze. Branićemo naše ostrvo, bez obzira na cenu. Borićemo se na plažama, borićemo se na desantnim zonama, borićemo se na poljima i ulicama, borićemo se u brdima, nikada se nećemo predati!

SPAS EVROPE OD HITLERA

Smatra se da je spasio celu Evropu od Hitlera tako što se udružio sa Amerikom i Sovjetskim Savezom. Nakon rata ponovo su usledili politički usponi i padovi.

Preminuo je 24. januara 1965. godine. Njegov pogreb bio je najveće okupljanje državnih predstavnika iz preko 100 zemalja. Sahranjen je na porodičnoj parceli u dvorištu crkve Sveti Martin, nedaleko od mesta njegovog rođenja u Belnhejmu.

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, sve je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.