Vidljive pore − kako ih rešiti?

Vidljive pore − kako ih rešiti?

Pore predstavljaju male otvore na licu kroz koje se luče ulja i znoj. Vidljivost pora pre svega zavisi od tipa kože, ali i nekih drugih faktora, kao što su akne, pojačana proizvodnja sebuma, koja rezultira masnom kožom, oštećenja izazvana suncem, kao i nekvalitetna šminka.


 

ŠTA UTIČE NA ZDRAVLJE KOŽE?

 

Na zdravlje kože na prvom mestu utiče zdravlje organizma, te ukoliko osoba pati od hormonalnog disbalansa, veća je šansa da će imati proširene pore u pratnji akni i masne kože.

Zato nega lica, kao i kose i tela, najpre počinje iznutra. Ne postoji način da se pore smanje, ali se njihova vidljivost može dovesti na minimum. Evo i kako:

 

PRONAĐITE ODGOVARAJUĆE PROIZVODE

 

Proizvodi za negu lica − greška koju mnoge žene sa masnom kožom i proširenim porama prave jeste korišćenje agresivnih proizvoda koji isušuju kožu i u potpunosti je lišavaju sebuma. Rezultat je suva, perutava koža, dok se lučenje sebuma dodatno pojačava. Pronađite proizvode koji nežno uklanjaju višak masnoće i istovremeno hidriraju vašu kožu.

 

ČISTITE LICE

 

Čistite lice dva puta dnevno  − ne treba preterivati i dodatno nadražavati kožu. Dovoljno je ujutru i uveče oprati lice mlakom vodom i nežnim gelom ili kremom za umivanje. Preporučljivi su proizvodi na bazi vode koji ne sadrže alkohol.

 

KORISTITE KREMU ZA SUNCE

 

Koristite kremu za sunce − bez obzira na godišnje doba, spf je neophodan. Koža je osetljiva na sunčeve zrake tokom cele godine i zato je treba zaštiti. Pored toga što može izazvati bolesti kože, takođe je odgovorno i za fleke na licu koje se teško uklanjaju.

 

UVEDITE PILING

 

Piling − sa pilingom treba biti naročito umeren. Jedan do dva puta nedeljno sasvim je dovoljno. Pritom nikako ne treba grubo trljati kožu za bolje rezultate, jer ćete postići kontraefekat. Kao i kod svih proizvoda za negu lica, birajte proizvode sa što manje hemikalija i štetnih supstanci koje mogu isušiti i oštetiti vašu kožu.

 

NE DIRAJTE RUKAMA LICE

 

Ne dirajte lice − ruke gotovo nikada nisu dovoljno čiste da bismo ih stalno držali na koži. Akne i mitisere nikako ne treba cediti, naročito ukoliko niste profesionalac, jer pored ožiljaka, mogu uticati i na dubinu pora.

 

UKLANJAJTE ŠMINKU

 

Uklanjajte šminku − nikada ne treba otići na spavanje sa našminkanim licem. Spavanje sa šminkom može dodatno zapušiti pore, a bakterije koje su se u toku dana nastanile na licu mogu izazvati iritaciju i akne.

 

HIDRIRAJTE KOŽU

 

Hidratacija − koži je, kao i organizmu potrebna tečnost tokom čitavog dana. Ukoliko redovno hidrirate i negujete kožu, a ona je i dalje suva, obratite pažnju da li unosite dovoljnu količinu tečnosti.

 

ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

 

Za lepu i negovanu kožu nije potrebno mnogo novca, već zdrave životne navike. Potrudite se da se hranite zdravo, redovno vežbate i vodite računa o higijeni kože lica i tela. Ukoliko postoji hormonski disbalans ili neki drugi problem te vrste, obratite se lekaru ili dermatologu.

 

 

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti.