Vena ljubavi koja vodi pravo do srca

Vena ljubavi koja vodi pravo do srca

Amoris  −  vena ljubavi, vezuje se za verovanje da vodi od četvrtog prsta leve ruke pravo do srca. Mnoge kulture povezivale su domali prst sa idealnim mestom za nošenje burme baš na osnovu ovog verovanja, zbog toga je sraslo i ime prsta u „prstenjak”.

 


 

VENA AMORIS KULTURA

Egipćani su prvi narod koji je nosio prsten kao simbol večne ljubavi. U početku prstenje se pravilo od kože, konoplje, kostiju ili slonovače i predstavljali su simbol večnosti, vremenom je te materijale zamenio metal, dok se za prstenje od srebra i zlata smatralo da su muškarci poklanjali ženama u posebnim prilikama i time pokazivali poverenje i poštovanje prema svojoj ženi. Rimljani su na prsten gledali kao na neki vid kontrole nad ženom.

 

 

NA KOJOJ RUCI NOSIMO PRSTEN?

U prošlosti su određene kulture nosile prsten na levoj ruci, dok se kod nekih nosio na desnoj, a takav je običaj i kod nas. Danas mnogobrojne kulture ističu da nije bitno mesto na kome se nosi prsten, već njegov značaj za nas i naš odnos sa partnerom.

 

 

KRUG VEČNOSTI

Krug jedan od omiljenijih geometrijskih oblika, predstavlja povezanost, označava neprestano kretanje, zajednicu i jedinstvo. Prsten pored simbolike koja se vezuje za oblik kruga, predstavlja večnost, čvrstu vezu, veliča ljubav između zaljubljenih i venčanih parova.

 

 

ŠTA O NAMA GOVORI MESTO NA KOME NOSIMO PRSTEN?

Prsten na palcu simbolizuje karakternu snagu, unutrašnju moć i slobodu mišljenja kao i
čvrstinu stava.

Prsten na kažiprstu jeste simbol ambicije, osoba koja ga nosi smatra se odgovornom i punom
samopouzdanja, može biti i odličan vođa i organizator.

Prsten na srednjem prstu jeste znak individualnosti, iskrenosti i brižnosti prema najbližima.

Prsten na prstenjaku simbolizuje vernost, večnost, ljubav, stvara sliku romantične i
osećajne osobe.

Prsten na malom prstu otkriva skromnost i preciznost, govori da su to najčešće osobe koje
vode računa o detaljima i sitnicama.

 

 

PRSTENJE NA VIŠE PRSTIJU

Kada nosimo prstenje na više prstiju mi želimo da nedostatak samopouzdanja prikrijemo interesantnijim fizičkim izgledom, kao takvi uvek smo u potrazi za sigurnošću i istinskoj sreći, dok osobe koje nisu ljubitelji nakita i ne pridaju važnost njihovom značaju, žive jedan jednostavan i miran život.

 

 

Nemoj reći da su stvari prolazne, jer svaki od naših trenutaka najavljuje večnost. − Buda

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.