Važnost sticanja novih znanja i veština

Važnost sticanja novih znanja i veština

Sigurni smo da ste čuli za izreku: Čovek se uči dok je živ, no da li ste ikada zaista promislili o njoj? Iako smo od malih nogu učeni kako je škola važna i kako nam ona otvara mnoga vrata, niko nikada nije spomenuo da ona, iako zaista i jeste važna, nije dovoljna. Nije dovoljna za život koji nas čeka posle nje, a i da jeste, ne bi li bilo dosadno nikada više ne naučiti ništa novo? Međutim, pravo obrazovanje, kao i sticanje novih znanja i veština počinje tek nakon završene škole.


ZAŠTO JE VAŽNO KONSTANTNO STICANJE NOVIH ZNANJA I VEŠTINA?

 

Dvadeset prvi vek, ubrzani razvoj tehnologija i savremeno društvo u kojem je svaki trenutak neizvestan nameće potrebu za konstantnim radom na sebi i usavršavanjem, odnosno sticanjem novih znanja i veština. Upravo zato većina ljudi u toku ili nakon formalnog obrazovanja, ali i kasnije u toku života, upisuje različite kurseve i pohađa radionice kako bi stekli nova znanja i veštine koje postaju ključ bilo kog uspeha.

 

KOJA SU TO OSNOVNA ZNANJA I VEŠTINE KOJE PRVO TREBA DA STEKNEM?

 

Možda se sada pitate: Pa dobro, koja su to znanja i veštine koje prvo treba da savladam? Na to pitanje samo vi imate odgovor. Potrebno je da znate šta je ono što želite da naučite i koju veštinu želite da steknete. No, mi vam možemo preporučiti par veština i znanja koja su uvek u modi. To su pre svega veštine komunikacije, timskog rada i organizanicione veštine. U današnje vreme dobro je i poznavanje rada na računaru, kao i poznavanje engleskog jezika.

 

GDE TA NOVA ZNANJA I VEŠTINE MOGU STEĆI?

 

Može se reći da nikada nije bilo lakše steći nova znanja i veštine nego danas. Postoje mnoga mesta koja nam to omogućavaju. To mogu biti: fakulteti, kursevi, radionice, različita predavanja i obuke. Kako se tehnologija brzo razvija, sada je moguće pohađati kurseve, predavanja i obuke i iz udobnosti našeg doma. I za to vam je neophodna samo internet konekcija i motivacija. Takođe, ono što je važno spomenuti jeste da je sada moguće pronaći mnoštvo kurseva koji su potpuno besplatni. Pa stoga, sada nema izgovora da odmah odete na neki od njih i obogatite sebe nekim novim znanjem. Naravno, više je onih koji se plaćaju, ali smatramo da je ulaganje u sebe nešto što nema cenu.

 

Sada, kada ste sve ovo čuli, da li ćete pružiti sebi šansu da budete još bolji, a samim tim i srećniji i uspešniji?

 

 

 

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.