Važnost partnerstva za uspeh

Važnost partnerstva za uspeh

#reallife- A da li je, zaista?
Složićete se: živimo u eri kada smo na klik do uvida u nečiji frižider, letovanje, venčanje, pa čak i porođaj. Iako nikada lakše nije bilo učiti na tuđim greškama ili slediti nečiji dobar primer – dolazimo do toga da skrolovanje nečijeg radosnog života umesto motivacije izazove anksioznost. Sfere u kojima se najčešće poredimo sa drugima su obično one u kojima smo u tom momentu najranjiviji. Bilo da se radi o poslovnom uspehu, partnerstvu, roditeljstvu, lista se ne završava.

 


 

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE

Ono što nije toliko komercijalno niti fotogenično, a o čemu se malo govori, jeste svakako druga strana medalje. To su izazovi i prepreke, kompromisi i poteškoće koje svako od nas ima na putu do finalne slike. Zato nas ne čudi podatak iz Republičkog zavoda za statistiku iz 2020. godine da se svaki četvrti brak u Srbiji završi razvodom. U isto vreme, koliko god da nam je žao kada čujemo da nečije priče jednostavno nisu uspele, činjenica da ljudi ne žele da žive ništa manje od prave ljubavi ipak unosi dozu optimizma u ovu sumornu statistiku. Kolika je važnost partnerstva za uspeh?

 

 

 

ŠTA ZA VAS PREDSTAVLJA USPEH?

Zbližavanje je početak; ostajanje zajedno je napredak; sarađivanje je uspeh – Henri Ford

Ukoliko pokušamo da zamislimo idealan scenario za uspešan život, dolazimo do toga da bi na prvom mestu morali prvenstveno da definišemo sam pojam uspeha, tačnije, šta za nas lično znači uspeti. Uz to, ukoliko smatramo da u tom scenariju želimo da uz sebe imamo partnera, neophodno je iskristalisati sopstvena očekivanja od te osobe i koja je njegova ili njena uloga u našem životu.

 

 

 

PRIORITET

Osvešćivanjem neverovatnih sposobnosti oba pola, dolazimo do toga da, kada govorimo o partnerskim odnosima, sve više nas ne pristaje na kompromise kada se radi o nama važnim potrebama. U momentu kada počnemo otvoreno i bez ustezanja da komuniciramo jezikom ličnih vrednosti, velika je šansa da ćemo pored sebe imati osobu kojoj će i te kako biti važna naša radost. Isto tako, univerzalna formula za savršen odnos ne postoji, ali nešto najbliže tome bila bi ideja u kojoj su partneri jedno drugome prioritet.

 

 

 

DA LI SU SITNICE ZAISTA MALE STVARI?

U praktičnom životu, ono po čemu možemo videti koliko nam je važno blagostanje osobe sa kojom provodimo vreme, jeste to koliko su nam važne njene/ njegove strasti, odnosno, koliko smo spremni na to da sitnicama koje čine život damo prostora za rast. Podrška je podrška, bilo da se radi o maratonu, dekupažiranju radnog stola ili pokretanju sopstvenog biznisa. Samo onda kada se obe strane osećaju bezbedno i sigurno, mogu sve svoje pogone usmeriti ka zajedničkom napretku, u bilo kom smeru rasta.

 

 

 

OK JE NE BITI UVEK OK

U knjizi Moć Ljubavi, Don Miguel Luiz navodi: Vaš odnos mora da funkcioniše kao ključ u bravi, jer ako jedno od vas ima loš trenutak ili emotivnu krizu, morate dozvoliti jedno drugome da budete to što jeste.

Potpuno je u redu nemati odgovor na svaku situaciju, ali odluka da prosto budete tu jedno za drugo, umnogome može učiniti razliku u dolazećim prilikama i uspesima.

 

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.