Važno je baviti se sportom koji volimo

Važno je baviti se sportom koji volimo

U današnje vreme često čujemo kako je važno baviti se sportom, sa čime ćemo se, naravno, svi složiti. Sport je bitan kako za fizički, tako i za psihički, ali i socijalni razvoj ličnosti. Međutim, ono što je podjednako važno kada odlučite da se bavite sportom, jeste to da to bude sport koji volimo.


 

 

PRONAĐITE SVOJ SPORT

Neke osobe već od ranog uzrasta pronalaze sport koji im odgovara i koji zavole, dok drugi, pak, to čine nešto kasnije, nakon treniranja više sportova. To je sasvim u redu, jer ne treba se zaustaviti kod prvog sporta ako vidite da niste zainteresovani za njega.

 

Nekim osobama više leže individualni sportovi, drugim osobama grupni sportovi; neke osobe više vole sportove sa loptom, neke osobe sportove sa nekim drugim rekvizitom, dok neke osobe vole sportove bez rekvizita.

TRENIRAJTE ZBOG SEBE

Sport je kao škola koju ćemo upisati ili posao koji ćemo raditi (ako ne uzmemo u obzir da je sport posao kojim se neko profesionalno bavi). Možemo mi u toj školi biti đak generacije. Možemo i na tom poslu biti radnik meseca. I mogu svi biti ponosni na nas zbog toga, ali to je najmanje važno.

 

Najvažnija je, baš kao i u Maslovljevoj piramidi, potreba za samoostvarivanjem. To je ključna stvar kod izbora sporta. I nije važno ako pobeđujemo i ostvarujemo trofeje za druge, već je važno da to radimo za sebe.

 

 

DAJTE SVOJ MAKSIMUM

S druge strane, ako u obzir uzmemo i to, da sport koji volimo i treniramo nije samo usputna stanica, hobi ili rekreacija, već ujedno i posao kojim se bavimo, znači da smo dostigli vrhunac samoostvarenja. Kada u istoj stvari spojite posao i zadovoljstvo, odnosno, radite nešto iz ljubavi, tada dobijate samo pozitivne rezultate. Sport je najbolji primer toga.

 

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.