Valentina Tereškova – prva žena u svemiru

Valentina Tereškova – prva žena u svemiru

Valentina Vladimirovna Tereškova je postala prva žena u svemiru nakon što je od 400 prijavljenih žena izabrana i lansirana u svemir u svemirskom brodu Vostok 6. 16.juna 1963.godine lansiran je ovaj svemirski brod kojim je upravljala prva astonautkinja u istoriji.


NARODNI HEROJ

Valentina je radila u fabrici tekstila dok se amaterski bavila padobranstvom. Bila je sitaknuti član Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Nakon raspada SSSR-a ostala je politički aktivna i dan danas se u Rusiji smatra za narodnog heroja.

TEŠKO DETINJSTVO

U detinjsvu je živela siromašno u nemaštini, odrastajući bez oca. Obrazovanje je započela tek u svojoj desetoj godini života. Obratila se Sovjetskom svemirskom centru sa željom da postane astronaut. Na molbu je dobila pozitivan odgovor i nedugo kasnije je počela sa svojim treninzima.

LJUBAVNI ŽIVOT

Bila je udata za astronauta, trećeg čoveka u svemiru, Andrijana Nikolajeva do 1983.godine kada su se razveli. Sa njim ima ćerku Elenu. Njen drugi brak bio je s pedijatrom Julijom Šopašnikovom, a njihov brak je trajao do njegove smrti 1999. godine.

ŽENA VEKA

Predsednica je raznih društava koji za cilj imaju razvijanje prijateljskih odnosa Rusije prema drugim državama. Njenim imenom je nazvan jedan od kratera na Mesecu. Godine 2000. je proglašena Ženom veka. Prva međunarodna ruska škola u Beogradu nosi njeno ime. Ponudila se da otputuje na Mars u jednom pravcu, ako joj se za to nekad ukaže prilika.

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja