Uzori u likovima iz serije „Seks i grad”

Uzori u likovima iz serije „Seks i grad”

Seks i grad je televizijska serija autora Darena Stara, nastala je kao adaptacija istoimene knjige, a prva premijera serije održana je 1998. godine. Do sada je snimljeno 94 epizoda raspoređenih u šest sezona. Godinama unazad ova ljubavna drama osvaja srca žena širom sveta. Glavne uloge u kojima se pronalaze dosta žena tumače: Sara Džesika Parker, Kim Katral, Kristin Dejvis i Sintija Nikson.

 


 

USKLADITI KARIJERU, PORODICU I DRUŠTVO

Prava ljubav, uspešna karijera, kao i skladna porodica neki su od glavnih ciljeva već pomenute četvorke. Svaka od njih je drugačija, teži svom cilju, ali na kraju svi njihovi zajednički razgovori vezani su za ista životna ostvarenja. Iako se čini da je serija namenjena samo ženama, često i muškarci pogledaju ovu seriju. Serija Seks i grad predstavlja vodič kroz različite životne faze kako u životu glavnih junakinja tako i u životima ljudi oko njih.

 

 

Odnos između muškaraca i žena jedna je od glavnih tema koja se prožima kroz čitavu seriju. Pored toga iz epizode u epizodu upoznajemo se i sa svim izazovima koje nosi život moderne žene. Da li je moguće uskladiti karijeru, porodicu kao i socijalni život? Decenijama unazad četiri drugarice: Keri, Samanta, Miranda i Šarlot predstavljaju nam svoje živote kao odgovor na ovo pitanje.

 

KERI BREDŠO

Keri Bredšo je inspiracija ženama koje žele da usklade karijeru, ljubavni život, ali i aktivni socijalni život. Koliko je zapravo moguće živeti kao Keri u stvarnom životu? Žene današnjice neretko biraju između karijere u poslu koji ih ispunjava i ostvarenog porodičnog života. Česti su primeri žena koje uspešno balansiraju poslovni uspeh sa jedne i porodični život sa druge strane, ali ipak ne stižu da svakodnevno ispijaju koktele i uživaju u noćnom provodu. Keri Bredšo gotovo sav svoj zarađeni novac daje za nove dizajnirane stvari koje svakodnevno prošeta ulicama Njujorka.

 

 

Pored uspešne novinarske karijere, aktivnog socijanog života u seriji saznajemo i detalje iz njenog ne tako jednostavnog ljubavnog života. Čitav svoj život jurila je za jednim čovekom koji je bio jedina njena vizija prave ljubave. Puno raskida i neslaganja, ali i velika ljubav prate ljubavn i odnos Keri i gospodina Zverku. Cena ovakvog njihovog odnosa jeste stalno trpljenje osnivanja porodice, odlaganje zajedničkog života i stalna nesigurnost u njega. Mali broj žena današnjice se odlučuje da na ovakav način traga za gospodinom pravim iako joj je on sve vreme tu u blizini i ona to zna.

 

 

ŠARLOT

Šarlot Jork je poznata po tome što vodi svoj život po pravilima, onim koja već postoje i ona koja je sama postavila. Njeno poreklo iz bogate porodice omogućilo joj je da se školuje na najprestižnijem univerzitetu i tako stekne veliko samopouzdanje koje je prati u svim životnim fazama. Optimizam i njena iskrena vera u pravu ljubav je ono što izdvaja Šarlot od njenih drugarica. Uspešne i ostvarene žene često se poistovećuju sa Šarlot. Iako se čini da ona sve konce drži u svojim rukama i uspešno postavlja pravila kako sebi tako i ljudima oko sebe. Ipak, na kraju serije shvatamo da se dosta stvari promenilo mimo njenog znanja.

 

 

Foto: unsplash.com

 

 

Iako se dešavaju neke promene u njenoj porodici na koje ona nije mogla svojim ponašanjem da utiče na kraju serije shvatamo da je ona ta koja je promenila sebe zbog svoje prave ljubavi. Ostvarila se u porodičnom životu i vodi uspešnu poslovnu karijeru. Njeni saveti često deluju dosadno, nerealno i previše ambiciozno ali uz dobro promišljanje o istim shvatićemo da je moguće ostvariti i u realnom životu sve ono što je ona u seriji.

 

 

MIRANDA

Život Mirande Hobs je učestala današnjica dosta žena. Turbulentan ljubavni život nije ni nju zaobišao. Iako udata i ostvarena kao majka Miranda je u potpunosti posvećena svojoj advokatskoj karijeri. Previše posvećenog vremena karijeri uticalo je na to da njen odnos sa partnerom postane rutina i da ona želi promenu u istom.

 

SAMANTA DŽOUNS

Potpuno suprotnost od svih njih u ljubavnom životu jeste Samanta Džouns. Uspešna poslovna karijera u agenciji za odnose sa javnošću je ono što ispiriše Samantu. Stalna promena partnera i nezadovoljstvo istim prate njen ljubavni život. Nju odlikuje lojalnost prijateljicama kao stalna podrška koju im pruža kao i razumevanje za ljubavne odnose iako je njen ljubavni život u potpunosti drugačiji.

 

 

TEKST: ANĐELA JANJIĆ

Anđela Janjić je diplomirani novinar na Filozofskom fakultetu u Nišu. Aktivno se bavi odbojkom, u slobodno vreme čita, piše i voli da vodi kvalitetne razgovore sa njoj dragim ljudima.