Uvertira u magični svet opere

Uvertira u magični svet opere

Opera predstavlja skup dramatičnog izvođenja predstave uz muziku i glumu. Svet opere zahteva veliku količinu talenta, rad operskih pevača, orkestra, kostimografa, scenografa i ostalih radnika. 


 

UMETNOST ZA SVA ČULA

Kostimi, šminka i kosa daju posebnu notu scenskog nastupa i predstavljaju pored darovitog glasa izvođača, prepoznatljivu notu opere. Često se u operi koristi i ples, pa joj je zbog toga dodeljen epitet zbirnog umetničkog dela. Ova neverovatna umetnost za sva čula osnovana je u Italiji, krajem 16. veka. Prvo delo koje sadrži sve elemente današnje opere jeste opera Dafne. U današnjem vremenu, najčešće se peva celi tekst. Solo pevanje dopunjava hor i ples, uglavnom balet.

 

 

RAZLIKA KOMIČNIH I TRAGIČNIH OPERA

U 18. veku se stvorila razlika između komičnih i tragičnih opera. Komične su govorile o običnim ljudima i po pravilu, završavale su se srećnim krajem. Tragične opere su najčešće, a predmet su izvođenja bivala mitološka i istorijska dešavanja sa tragičnim krajem. Neke od njih su: Karmen Žorž Bize, Smrt Klinghofera Adams, Pučinijeve Boemi i Madam Baterflaj, Štrausova Elektra i mnoge druge. Ova umetnička dela bez sumnje satima drže pažnju i ostavljaju snažan utisak. Opere su smatrane hramovima umetnosti i nose veliki kulturološki i umetnički značaj. Svet opere kao takav na različite načine obogaćuje ljude.

 

 

GRAND OPERA U PARIZU

Zgrada je izgrađena u 19. veku i važi za jednu od najspektakularnijih operskih kuća. Sazidana je po stilu Napoleona III. Korišćeni su razni materijali od mermera, kamena, zlata, pozlaćenog bakra. Raskoš odlikuju prostorije opere, zidovi su ispunjeni raznim likovima umetnika i važnih ličnosti. U glavnoj sali nalazi se luster od sedam tona. Upravo je ovom operom inspirisano delo Fantom iz opere.

 

 

SIDNEJSKA OPERA

Prepoznatljivi je simbol Sidneja i Australije. Sagrađena je 1973. u modernom umetničkom stilu. Prepoznatljiva je po specifičnom krovu, koji je u obliku školjki. Za nju je planirana rekonstrukcija koja će poboljšati akustiku.

 

 

OPERA U KOPENHAGENU

Smatra se jednom od najmodernijih operskih kuća. Sagrađena je 2005. godine. Zidovi predvorja i balkoni su od javora, dok je plafon pozlaćen sa 100.000 listova čistih zlatnih javora.

 

 

UMETNIČKA TVOREVINA VREDNA PAŽNJE

Ukoliko se nađete u prilici, treba da posetite opersku kuću u nekom gradu, osetite čari ove posebne umetnosti i uživate u arhitekturi koju je podstakla. Osim slušanja glasa pevača, možemo se diviti i njihovom izgledu, kao i dizajnu same scene. U kombinaciji sa orkestrom ili horom, kostimima, pevanjem i plesom, opera je zaista umetnička tvorevina koja će zaokupiti sva vaša čula.

 

 

MAGIČNA MOĆ OPERE

Nemojte se čuditi ukoliko imate osećaj da ste u drugom svetu ili zaboravite na vreme i datum. Moć opera je takva da će vas bez opiranja odvesti u drugi svet. Svet je ispunjen ljubavlju i srećom, smehom ili pak, tragedijom, slomljenim srcima i užasom. Vaš zadatak je samo da dođete otvorenog srca i uma i da sa užitkom gledate kako se magija odvija pred vašim očima.

 

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i šetanje prirodom. Svaki slobodni trenutak se trudi da provodi sa prijateljima i porodicom. Voli da sluša muziku i obilazi festivale. Obožava da uči jezike i da upoznaje druge kulture, te priča tečno engleski jezik, a na nivou A2 govori nemački i španski jezik. U budućnosti želi da se usavršava na svakom polju.