Uticaj zavisnosti na članove porodice

Uticaj zavisnosti na članove porodice

Zavisnost je hronično možgansko oboljenje, za koje su karakteristične neurobiološke promene, koje vode do impulsivne upotrebe psihoaktivnih supstanci i gubljenja kontrole nad njihovim korištenjem. Sa zavisnošču se menja i ponašanje čoveka. Naime, sada zabranjene supstance imaju prioritet nad svim onim stvarima koje su nekada imale višu vrednost (npr. bliske osobe, posao, hobiji…)Porodica i zavisnost su tesno povezani. Porodica može da podstiče pojavu zavisnosti ili da je spreči. Isto tako može da pomogne u procesu lečenja ili da ga zaustavi. Ne smemo zaboraviti da i sama zavisnost menja dinamiku porodice, jer na različne nečine utiče na različite članove porodice.

PORODICA KAO RIZIK ZA RAZVOJ ZAVISNOSTI

Deca koja odrastaju u porodici gde je već prisutna zavisnost su u značajno većem riziku za razvoj zavisnosti. Bitnu ulogu u tome igraju i genetika i samo okruženje u kojem dete odrasta. Genetska predispozicija predstavlja 40 do 60 odsto rizika. Genetika određuje koliko će biti jak osećaj užitka zaradi droge, koliko će biti štetne posledice, koliko jaki će biti simptomi apstinencije i koliko hitro će se razviti tolerancija.

Na primer, jedno istraživanje je pokazalo da deca alkoholičara više uživaju u alkoholu i mogu da popiju veće količine od dece nealkoholičara. Pred genetike, bitno je i samo okruženje, a rizični faktori u okruženju su:

Stres koji ima izvor u porodici. Ovde spada nasilje, iskorištavanje, roditelji zavisnici ili sa nekim psihičnim poremećajem, gubitak roditelja i roditelji koji imaju kriminalne radnje ili su u zatvru.

Niska povezanost između članova porodice i visoka konfliktnost,

Često koriščenje psihoaktivnih supstancija u porodici i pozitivan stav prema njima,

Odsustvo jednog ili oba roditelja zbor razvoda ili smrti,

Nedostatak roditeljske brige, nadzora i nedostatak podrške,

Visoka i nerealna očekivanja i ciljevi koje roditelji postave detetu.

PORODICA KAO FAKTOR ZAŠTITE

Pored navedenih štetnih faktora koje porodica može da ima, ona može da bude i najbitniji zaštitini faktor. Za to su značajni i bitni:

Pozitivni porodični odnosi,

Roditeljski nadzor nad detetovim aktivnostima, kao i nad osobama sa kojima se druži,

Jasna pravila koja se u porodici moraju poštovati,

Uključenost roditelja u život svoje dece,

Negativan stav prema drogama i alkoholu u porodici.

UTICAJ ZAVISNOSTI NA DINAMIKU U PORODICU

Kada je zavisnost već prisutna u porodici ona menja njenu dinamiki. Roditelji koji su zavisnici imaju česte promene raspoloženja, previše su okupirani samim drogama ili alkoholom i time kada će da dobiju novu dozu i tako izgube mogućnost da izgrade tople i zdrave odnose sa svojom decom.

Ako je zavisnik u poroditi dete, onda je porodica u sukobu sama sa sobom. Takav problem predstavlja veliku promenu za porodicu. Roditelji svu pažnju posvete samo tom detetu i zapostave potrebe druge dece. Česti su sukobi među roditeljima, jer majke obično štite problematičnu decu i taj problem kriju od očeva. Očevi kao rešenje, najčešče isključe problematično dete iz porodice. Sestre i braća imaju osećaj da su ostali bez brata ili sestre, jer njihov odnos nije više pouzdan, zaštitinički i topao.

TEKST: JELENA PEJIĆ

Jelena Pejić je po zanimanju  psiholog i trudi se da psihološke teme predstavi ljudima na što jasniji i uporabniji način. Cilj joj je da promoviše psihologiju kao nauku, koja pomaže ljudima da bolje razumiju sebe i druge, što dovodi do višeg kvaliteta života i ličnog razvoja. Nada se da će čitaocima njeni tekstovi bar malo pomoći u tom