Uticaj igračaka na decu

Uticaj igračaka na decu

 

Igračke su oduvek bile neizostavan deo detinjstva, služeći ne samo kao sredstvo zabave, već i kao alat za pravilan razvoj dece. Od trenutka kada se rode, deca su okružena različitim igračkama koje im pomažu da istražuju svet oko sebe i razvijaju svoje sposobnosti. Uticaj igračaka na decu, samim tim, dubok je i višestruk, oblikujući njihovu percepciju, motoriku, socijalne veštine i kreativnost.


 

ŠTA IZABRATI – ZA KOJU IGRAČKU SE OPREDELITI?

 

Kognitivni razvoj

Igračke koje podstiču razmišljanje, rešavanje problema i kreativno razmišljanje mogu značajno doprineti kognitivnom razvoju deteta. Slagalice, konstrukcione igračke i edukativni kompleti podstiču razvoj logičkog mišljenja i prostornog razumevanja. One omogućavaju detetu da se bolje snađe u prostoru oko sebe, istovremeno mu pružajući sposobnost da zna kako da se ponaša u različitim situacijama.

 

Emotivni razvoj

Ako stavimo racio na stranu, plišane igračke i lutke omogućavaju deci da razvijaju emocionalnu vezanost. Putem simulirane interakcije i igre uloga, deca mogu povećati i nivo svog samopouzdanja, ali i razviti empatiju na mnogo višem nivou. Ipak, ove igračke mogu skupljati prašinu i alergene, a i izgubiti oblik od preterane upotrebe – te ih treba održavati adekvatno.

 

Motoričke veštine

Igračke kao što su kockice za slaganje, lopte, bicikli i slično, doprinose razvoju motoričkih veština, koordinacije oko–ruka i ravnoteže. Igračke na principu Lego kockica ipak jesu rizik kada su u pitanju mala deca, jer ih mogu progutati, ali zato na svakom od pakovanja ovih kockica postoji naznačen uzrast za koji su predviđene.

 

Socijalne veštine

Bez igraka koje podstiču socijalnu interakciju, kao što su društvene igre, igre sa više igrača ili timsko rešavanje problema, deca ne bi mogla da razviju tako dobro veštine kao što su komunikacija, deljenje i saradnja. Ipak, zahtevaju više igrača na jednom mestu, određeno vreme za igru, ali uspomoć njih je decu najlakše naučiti da ne budu frustrirana ako izgube i da je uvek važno učestvovati, ne i pobediti.

 

Razvoj kreativnosti

Omogućavanje deci da slobodno istražuju, kombinuju i stvaraju podstiče razvoj kreativnosti i maštovitosti. Boje, plastelin, građevinski materijali – sve to podstiče decu da izraze svoju jedinstvenu viziju i iskažu sebe na novi način.

 

Pažnja, pažnja!

Za razliku od svih benefita igračaka, preterana upotreba elektronskih igračaka može imati i najveće negativne posledice. Velika izloženost tehnologiji, u ranom periodu, može ograničiti fizičku aktivnost deteta i uticati na njegovu kreativnost i socijalnu interakciju. Takođe, neki elektronski sadržaji mogu biti agresivni ili neprikladni za decu. Roditelji bi zato trebalo da ograniče vreme provedeno uz ekrane i podstiču aktivnosti na otvorenom.

 

Ipak, ako se dete izloži i previše pojednostavljenim igračkama, one mu mogu dosaditi i sprečiti ga da razvija kreativnost i istraživački duh. Izazovnije igračke, koje podstiču razmišljanje, inovativnost i kreativnost, ključne su za decu svakog uzrasta i treba ih blagovremeno prilagođavati, u odnosu na detetov rast i napredak.

 

Zvuči manje važno u širem spektru priče, ali treba obratiti pažnju i na kvalitet igračaka. One koje su lošeg kvaliteta mogu uticati i na bezbednost deteta. Tako roditelji treba da se odlučuju za igračke izrađene od bezbednih i trajnih materijala. Takve su npr. igračke od obrađenog drveta koje se umnogome koriste u sklopu Montesori sistema odgajanja dece.

 

 

VIZIONARKA MARIJA MONTESORI

Današnji roditelji bi trebalo da sve više prepoznaju važnost pravilnog izbora igračaka za svoju decu. Umesto da se samo fokusiraju na popularne trendove, trebalo bi da se trude da pronađu igračke koje podržavaju sve aspekte detetovog razvoja. Zbog toga je i odgajanje dece po Montesori sistemu postala raširena praksa u svetu.

 

Montesori metoda razvijena je od strane italijanske doktorke Marije Montesori tokom ranog 20. veka. Fokusira se na poseban pristup obrazovanju dece koji podstiče aktivnosti koje deca izvode samostalno, uz nenametljiv nadzor vaspitača. Njime je istaknuto da deca najbolje uče kada im se dopušta da sami biraju šta žele da uče, naglašavajući važnost nezavisnosti u igri. Zato se ovakvim sistemom promoviše kreativna sloboda i samopouzdanje kao ključni elementi koje deca razvijaju kroz proces učenja i igre.

 

Veruje se da Montesori metoda podstiče razvoj preduzetničkih veština, jer veći deo igre zavisi od samostalnih napora i ličnih sposobnosti svakog deteta. Deca koja su izložena ovom načinu odgajanja češće razvijaju veštinu snalaženja, stiču osećaj nezavisnosti, razmišljaju praktično i uspešnije rešavaju problemske situacije.

 

 

INKLUZIJA KROZ IGRAČKE JE NOVINA – ALI I NEOPHODNOST

Današnjicom preovladavaju igračke koje promovišu stereotipe o polovima, rasama ili ulogama, a koje mogu oblikovati detetovu percepciju sveta. Važno je birati raznolike igračke koje podržavaju inkluzivnost i raznovrsnost.

 

To je shvatila i kompanija Matel, koja je proizvođač čuvenih Barbi lutaka. Ove godine su napravili prvu verziju Barbi lutke koja predstavlja osobu sa Daunovim sindromom. Nova lutka je deo linije Mattel Barbie Fashionistas. Ova kolekcija je osmišljena tako da promoviše različite vrste i mogućnosti lepote, kao i da se bori protiv stigmatizacije fizičkih invaliditeta. Prethodne lutke iz kolekcije su predstavljale osobe sa protetskom nogom, u invalidskim kolicima, zatim osobe sa slušnim pomagalima, kao i one s vitiligom, od kojeg delovi kože nemaju pigment.

 

Ipak, ima i drugih proizvođača igračaka koji su doneli slične odluke još ranije, kako bi učinili njihove modele inkluzivnijim. Kompanija Lego je 2016. godine napravila prvu malu figuru osobe sa invaliditetom. Figurica je mlada, nosi kapu i vozi se u kolicima, a do toga je došlo nakon kampanje aktivističke britanske grupe #ToyLikeMe.

 

 

NEKA SVAKO DETE POSTANE NAJBOLJE VERZIJA SEBE

Biranje igračaka koje kombinuju zabavu i obrazovanje (p)ostaje prioritet. Igračke su dragocen alat za decu da istraže svet, uče i razvijaju se. Ključno je da roditelji pažljivo biraju igračke koje će podržati sve aspekte detetovog razvoja. Važno je balansirati između tradicionalnih igračaka koje podstiču kreativnost i interakciju, i savremenih tehnoloških igračaka koje mogu pružiti dodatno obogaćeno iskustvo.

 

Treba imati u vidu da pravilan izbor igračaka za decu zahteva razumevanje potreba svakog deteta i njihovih specifičnih faza razvoja. Igračke su više od zabave – one su ključne za oblikovanje budućnosti deteta, razvoj njihovih sposobnosti i formiranje dubokih veza sa svetom oko sebe. Ne treba deci uskratiti mogućnost da postanu najbolje verzije sebe, pa ih tako od ranog doba treba usmeravati i voditi kroz život, čak i igračkama kojima se igraju.

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.