Uticaj alkohola na naše zdravlje

Uticaj alkohola na naše zdravlje

Nakon naporne i radne nedelje, svi jedva čekamo vikend da se opustimo i odmorimo. Neki vole da svoj vikend provedu u miru, pa stoga odlučuju da budu sami, drugi ipak vole da vreme provedu sa porodicom, dok neki to slobodno vreme iskoriste za druženje sa prijateljima.


 

NAJČEŠĆI IZLASCI UZ ALKOHOL

Izlasci sa prijateljima su uglavnom izbor tinejdžera. Svako voli drugačiji izlazak i to je sasvim u redu, jer smo svi drugačiji. Naime, vidljivo je manji broj mladih koji vole opuštenije varijante, u vidu izalaska u šetnju, na večeru, kafu ili večeri provedene uz društvene igre. Najzastupljeniji izlasci kod tinejdžera su upravo noćni klubovi, kafane, žurke, koje je nemoguće zamisliti bez alkohola.

 

 

 POSLEDICE PO ZDRAVLJE

Ponekad je u redu popiti jednu, do dve časice u izlasku, ali uglavnom se prva i druga časa, pretvore u treću, četvrtu, petu… Naizgled, to je sasvim opušten vikend za tinejdžere, bez ikakvih posledica. Međutim, da li je to zapravo tako? Da li vikendi puni alkohola ostavljaju posledice na tinejdžere i njihovo zdravlje?

Glasan i jasan odgovor je: Da. Uticaj alkohola na naše zdravlje je mnogo veći nego što mislimo. Često opijanje alkoholom pogoršava sve psihičke i fizičke funkcije u našem organizmu, a mi ćemo navesti neke od njih.

 

 

 

OSLABLJENO PAMĆENJE

Sigurno ste primetili da se mnogi ne sećaju svojih izlazaka, koji su praćeni alkoholom. Neki se ne sećaju samo jedne epizode te večeri, dok se drugi ne sećaju skoro čitave zabave. To se javlja iz razloga što alkohol utiče na hipokampus, malu zakrivljenu formaciju u mozgu. Iako je mala, ona igra veliku ulogu u formiranju, organizaciji i skladištenju novih uspomena. Alkohol utiče na nerve koji komuniciraju međusobno, tako što ih usporava. Međutim, ukoliko govorimo o abnormalnoj količini uzimanja alkohola, nervne ćelije se neće samo usporiti, već će doći do njihovog oštećenja, pa čak i do samog uništenja.

 

 

 

PAD IMUNITETA

Za pad imuniteta velikim delom su odgovorne loše navike u životu, a jedna od njih je upravo alkoholisanje. Alkohol je u stanju da u našem telu uništi razne ćelije, organe i da naruši njihove funkcije. Pa tako alkohol može uništiti i smanjiti naše imunološke ćelije, koje predstavljaju liniju odbrane od bakterija, virusa i parazita. Ukoliko oslabimo i uništimo našu liniju odbrane, procenat da se razbolimo i dobijemo neku upalu se povećava.

 

 

POREMEĆAJ APETITA I GOJENJE

Višak kilograma je nešto što ne može da proizilazi iz samo jedne stvari, već se javlja kao posledica brojnih životnih navika. Uticaj alkohola na dobijanje kilaže ispoljava se na više načina. Jedan od razloga jesu kalorije koje se nalaze u alkoholu. Ukoliko volite da pijete, imajte u vidu da jedna Pinakolada od 200 ml sadrži nutritivnu vrednost od 500 kcal. Takođe, razlog većeg broja kilograma jeste što alkohol stimuliše apetit i povećava želju za hranom. Velike količine alkohola mogu iritirati sluznicu želutca, te to dalje utiče na način da stomak ne apsorbuje hranljive materije. Između ostalog, povraćanje koje veoma često prati opijanje, isto sprečava želudac i creva da apsorbuju hranljive materije.

 

 

 

DEPRESIJA I ANKSIOZNOST

Studije i istraživanja su pokazali da alkohol utiče na pojavu depresije i anksioznosti. Uticaj alkohola na pojavu depresije ispoljava se narušavanjem ravnoteže prirodnog hemijskog sastava u našem mozgu. Na taj način se remete hemijske supstance poput dopamina i serotonina koje su zadužene za sreću. Alkohol deluje na njih tako što pojačava njihovo dejstvo u našem organizmu i čini nas još srećnijim. Međutim, kada prestane dejstvo alkohola i hemijski sastav bude u ravnoteži, osetićete nedostatak sreće, što vas može dovesti kasnije do osećaja depresije i anksioznosti.

 

 

PROBLEMI SA SPAVANJEM

Iako veliki broj ljudi nakon konzumiranja alkohola brzo utone u san, to ne znači da je san dobar i kvalitetan. Štaviše, alkohol veoma negativno utiče na kvalitet sna. Alkohol predstavlja sedativ koji pravi disbalans u ciklusu spavanja, naime između sporih talasa i REM faze. Time dolazi do poremećaja sna.

 

 

 

TEKST: OLJA STOJILJKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži i individualne treninge i izrađuje planove ishrane.