Upoznajmo svet digitalnog marketinga

Upoznajmo svet digitalnog marketinga


Sigurno smo mnogo puta slušali ili čitali o digitalnom marketingu – danas sve poznatijem zanimanju u eri digitalne transformacije medija. Kao popularno zanimanje današnjice, ova profesija predstavlja treće najplaćenije zanimanje na svetu. U nastavku ovog teksta predstavićemo šta sve obuhvata oblast digitalnog marketinga. Takođe, prikazaćemo čime se sve mozemo baviti u okviru ove oblasti, kao i koje su prednosti bavljenja ovom profesijom.


ŠTA JE DIGITALNI MARKETING?

Digitalni marketing je sfera koja danas doživljava ekspanziju svog polja delovanja. Ova oblast predstavlja širok spektar marketinškog delovanja kroz upotrebu digitalnih kanala komunikacije. U savremenom dobu, određeni proizvod ili usluga gotovo i da ne postoje ukoliko nisu prisutni u digitalnom prostoru.

OBUHVATA RAZLIČITE OBLASTI

Digitalni marketing podrazumeva različite oblasti:

– SEO (Search Engine Optimisation)

– Veb-sajt i aplikacije

– Onlajn reklame

– Influensere i saradnike u prodaji

– Medijsku produkciju

– Imejl marketing

– Sadržajni marketing

– Društvene mreže

– Brending

ŠTA TREBA DA POSEDUJE DIGITAL MARKETING MENADŽER?

Kreativne osobe, koje imaju sklonost ka inovativnom i osećaj za komunikaciju putem društvenih mreza, idealne su za poziciju digital marketing menadžera. Takođe, ova pozicija zahteva i talenat za pisanje različitih sadrzaja. Sa jedne strane, ova profesija daje slobodu da samostalno organizujemo slobodno vreme, ali podrazumeva i priličnu samodisciplinu.

VEŠTINE NEOPHODNE ZA OVAJ POSAO

Postoji pet veština neophodnih za posao u digitalnom marketingu. To su: analitičnost, iskustvo na društvenim mrežama, digitalno-komunikacione veštine, kreativnost, i na kraju osmišljavanje tekstualnih i vizuelnih sadržaja. Postoje različite profesije koje možemo obavljati ukoliko nas privlači svet digitalnog marketinga.

KREIRANJE OBJAVA ZA DRUŠTVENE MREŽE

Ukoliko želimo da se bavimo kreiranjem objava za različite društvene mreze, kontent kreator je idealna pozicija za nas. Onome ko uživa u pisanju različitog tekstualnog sadrzaja za neki sajt, takođe je ova pozicija otvorena. U okviru ovog zanimanja imamo priliku da uređujemo tekstualne opise. Takođe, možemo da ponudimo svojim pratiocima ili kupcima kreativan i zanimljiv sadrzaj vezan za određenu temu.

POZICIJA UPRAVLJANJA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Na sledećem mestu je social media menadžer. Ova pozicija podrazumeva upravljanje društvenim mrežama i njihovo vođenje. Iako deluje kao lak zadatak, ipak nije. On uključuje poznavanje analitike i konstanto unapređivanje sopstvenih veština i pomno praćenje trendova na kanalima digitalne komunikacije.

KOPIRAJTER ILI SEO MARKETING EDITOR

Ukoliko se vaše najbolje veštine ogledaju u pisanju, kopirajter može biti idealno zanimanje za vas. Na kraju, neko ko ima smisla za optimizaciju sajtova za pretraživače, pozicija koja mu pripada je SEO marketing asistent/editor. Ova pozicija podrazumeva pronalazak i razumevanje ključnih reči popularnih na internet pretraživačima, koje će se naći u okviru tekstualnih sadržaja vezanih za neki proizvod ili uslugu.

POTREBA ZA NOVIM PROFESIJAMA

Savremeno doba donosi izrazitu potrebu za nastajanjem novih zanimanja, ali i gašenje mnogih profesija danas. Svet frilensinga zahteva vreme i posvećenost učenju o digitalnom marketingu. Na internetu su prisutni različiti onlajn kursevi koji nude kvalitetan edukativni sadrzaj, najčešće prilično pristupačnih cena. Neke platofrme nude u potpunosti besplatan sadrzaj iz različitih oblasti. Naravno, teorija bez prakse ne znači mnogo. Međutim, potencijali interneta danas su sve veći i takve mogućnosti treba iskoristiti na najpozitivniji mogući način.

DIGITALNI MARKETING OSVAJA SVET

Digitalni marketing postaje sve zastupljeniji u različitim oblastima poslovnog života. Ko bi rekao da ćemo ikada imati priliku da obavljamo poslove van kancelarije, bez nadređenih, i imati mogućnost za sticanje mnogo većih prihoda nego što bi to nudila klasična vrsta posla od 9 do 17h? Zato dopustimo sebi da budemo kreativni, samostalni i slobodni!

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.