Upoznajmo se sa kulturom ispijanja kafe

Upoznajmo se sa kulturom ispijanja kafe

Kafa, taj čaroban napitak rasprostranjen na svim kontinentima ovog sveta, decenijama ostaje veza koja spaja. Svet kafe, slobodno možemo reći, prožima ljudski svet bez obzira na okruženje iz kojeg neko potiče. Kafa, posle čaja, predstavlja najpopularniji napitak među ljudskom vrstom. U nastavku teksta govorimo o značaju kafe na tradiciju nekih naroda. O njenom opuštajućem delovanju, ali i simboličnom značenju koje prepoznajemo naročito u modernom dobu.


RITUAL KOJI SE NE PRESKAČE

Skloni smo da se opredeljujemo za određenu vrstu kafe. Bilo da je to kratka espreso kafa, nes kafa, hladno ceđena kafa ili stara dobra domaća crna kafa. Istina je da je kafa od početka svog postojanja zadržala komponentu ritualnog. Ritualno ispijanje kafe povezujemo sa svakodnevnim čovekovim navikama.

KAFA ZBLIŽAVA LJUDE

Pored rituala na dnevnom nivou života pojedinca, ispijanje kafe podsvesno pruža i prividni osećaj odmora i relaksacije od svakodnevnih obaveza. Sa druge strane, jedna, takođe, značajna funkcija, jeste druženje sa dragim ljudima. Čuvena parola Idemo na kafu, poziva na druženje, bliskost, ali i tračarenje i jadanje o svemu što imamo potrebu da podelimo sa dragim ljudima. Ništa draže od kafe sa prijateljima ili komšinicom.

KAKO SE PRAVI KAFA U SVETU?

Još od samog nastanka kafe, tokom 15. veka, mnoge zemlje su razvijale različite tradicionalne navike u kulturi ispijanja ovog popularnog napitka. Prve korene ispijanja i tradicionalne pripreme kafe vezujemo za Etiopiju, prestonicu kafe. Priprema kafe u ovoj istočnoafričkoj zemlji može trajati satima. Danas se ovom napitku često dodaje šečer, dok se u nekim drugim zemljama, poput Meksika i Maroka, u kafu dodaju začini poput karanfilića i cimeta.

NEKO STAVLJA ŠEĆER, A NEKO KONDENZOVANO MLEKO

Brazil, kao najveći proizvođač kafe na svetu, ovaj tradicionalni napitak priprema na sebi svojstven način. Čuveni je kafezino, kako Brazilci nazivaju kafu, a najsličniji je espreso kafi. Mlevenjem zrna kafe i šećera dobija se prava filtrirana brazilska kafa. Poseban način konzumiranja kafe vezujemo za Vijetnam. Uz posebne alate za ceđenje kafe, dobija se gusta smesa koja se konzumira sa slatkim kondenzovanim mlekom.

KROASAN UZ KAFU ILI TOPLJENI SIR U KAFI

Dok je u Italiji poznata espreso kafa, sa različitim podtipovima, Francuzi neizostavno serviraju kroasan uz kafu. Kako svaka država ima svoje obeležje u ispijanju kafe, najveći utisak ostavlja Finska. Stanovnici ove hladne države serviraju topljeni sir u vrućoj kafi, dajući joj posebnu aromu.

UZ KAFU SE SVI RAZUMEMO

Otvaranjem prvih kafe barova/kafana, ova mesta postaju središte društvenog, a sve češće i poslovnog života. Kultura ispijanja kafe zastupljena je među svim društvenim slojevima, bez obzira na socijalnu, versku, etičku, polnu ili rasnu pripadnost. Ritual ispijanja kafe predstavlja zajednički jezik komunikacije među onima iz najrazličitijih delova sveta.

OBAVEZNA PAUZA ZA KAFU

Da li ste znali da su Finci najveći konzumenti kafe na svetu? U Finskoj čak postoji ritualno obavezna pauza za kafu u toku radnog dana. Međutim, brojni su argumenti koji idu u prilog činjenici da kafa nije zdrava, ali i obrnuto.

BLISKOST, TOPLINA I LJUBAV – NAJVEĆE BLAGODETI KAFE

Ukoliko sagledamo šta ritual ispijanja kafe na svakodnevnom nivou znači svakom ljubitelju ovog napitka, uvidećemo njene blagodeti. Naročito ukoliko se konzumira umereno. Ipak, njena najveća blagodet je što konzumaciju kafe povezujemo sa užitkom, bliskošću, toplinom, domom, osećajem ljubavi i zajedništva. To su one vrednosti koje za svakog od nas ostaju neprocenjive.

Koju kafu vi pijete?

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.