Unikatni modni detalj – rajf

Unikatni modni detalj – rajf

Modni dodaci su oduvek bili oličenje stila i sastavni delovi odevnih kombinacija  koje mogu podići na viši nivo. Jedan od najpoznatijih i najpraktičnijih aksesoara je upravo rajf, koji se ponovo vraća u modu.


 

ISTORIJAT RAJFA

Prvi aksesoar nalik na rajf bio je Lovorov venac u antičkoj Grčkoj. Kasnije nastaje rajf kakav danas poznajemo. Kreirali su ga Koko Šanel i Pol Poare tokom čuvene Veliki Getsbi ere.

 

 

 

Rajfove smo imali priliku da srećemo na poznatim damama iz različitih razdoblja. Samo neki od primera su: Frida Kalo i njen prepoznatljiv rajf ukrašen cvećem. Zatim, nosi ga i Elizabet Tejlor u filmu Kleopatra iz 1963. i Brižit Bardo u filmu Prezir. Tu je i Ališa Silverstoun, koja tumači ulogu Šer Horovic u filmu Otkačena plavuša. Lejton Mister u seriji Tračara igra Bler Valdorf, a njen zaštitni znak je upravo rajf.

 

 

 

Kroz istoriju, rajfovi su se, po uzoru na trake za glavu, koristili u medicini i u sportu. To svedoči o njihovoj praktičnosti. Takođe, treba pomenuti i sličnosti između ova dva aksesoara. Naime, rajf i traka za glavu, osim što su estetski identični, služe i istoj svrsi. Jedno su od najzastupljenjihih rešenja za takozvani bad hair day, jer mogu odložiti vreme pranja kose gotovo neprimetno.

 

 

 

 

VARIJACIJE RAJFOVA

Savim je logično da će, nakon mnogo pojavljivanja kroz istoriju, ovaj aksesoar pretrpeti brojne promene i varijacije u zavisnosti od mode određene epohe. Dobra stvar je što je ove godine u trendu oblačenje po uzoru na prethodne decenije, pa ćemo zato i sretati najrazličitije rajfove. Tradicionalni rajfovi standardne širine i oblika, koji su prva asocijacija na ovaj modni dodatak, nikada neće izaći iz mode. Ipak im svakako mogu parirati tanki i cik-cak Y2K rajfovi koji se vraćaju na velika vrata.

 

 

 

Činjenica je da, uz pomoć rajfa, možete dati poseban pečat kombinaciji, kao i da je rajf jedan od češće viđanih aksesoara za kosu koje možemo poneti tokom svečanin prilika. Upravo zato, posebnu pažnju obratite na rajfove sa biserima. Biseri su inače jako popularni ove sezone i možemo ih primetiti na svim aktuelnim komadima. Pored bisernih, puno pažnje privlače i rajfovi sa cirkonima i šljokicama. Oni će doslovno učiniti da zasijate. U trendu su i veliki pufnasti rajfovi od svile ili pliša koji upotpunjuju svakodnevne kombinacije.

 

 

 

TEKST: SMILJANA VASKOVIĆ

Smiljana Vasković je studentkinja druge godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Obožava pisane medije, a posebno teme koje se tiču mode i lifestyle-a. Inspiriše je iskonska lepota koju pronalazi u svemu i svakome.