Umetnost Fride Kalo

Umetnost Fride Kalo

Sigurno ste čuli za meksičku slikarku, danas poznatu kao feministička kultna ličnost i videli neke od njenih najpoznatijih dela, ali da li ste znali kako je sve to započelo i šta se krije umetnost Fride Kalo?

 


 

TEŠKO DETINJSTVO

Frida je odrasla u malom predgrađu Meksiko Sitija, a sa šest godina obolela je od dečije paralize, zbog čega joj je desna noga bila tanja od leve, a stopalo nerazvijeno. To je prouzrokovalo  podsmeh vršnjaka koji ju je pratio kroz celo odrastanje. Poznata je po dugim šarenim haljinama koje je nosila kako bi prekrila svoj nedostatak i gustim spojenim obrvama koje su postale sinonim žene borca. Sa osamnaest godina doživela je tešku saobraćajnu nesreću i bila je primorana da leži u krevetu čak četiri meseca. Roditelji su joj doneli četkice i slikarsko platno kako bi je oraspoložili i spasili od depresije. Tako je započeo njen buran stvaralački život.

 

 

 

POČETAK SLIKARSTVA

Umetnost u slikama Fride Kalo ogleda se u šarenim bojama, različitim simbolima, bolnoj i tragičnoj tematici koju je iz svog života vešto prenosila na platno. Najčešće je slikala portrete, jer je kako kaže, često bila sama i sebe najbolje poznavala. Kroz njih je mogla da iskaže svu bol i tugu koju je nosila u sebi. Pošto je deo života provela u bolnici, naslikala je sliku pod nazivom „Bolnica Henri Ford“ na kojoj je prikazala sebe na bolničkom krevetu sa raznim predmetima koji lebde oko nje, fetus, puž, cvet, karlica… Ta slika predstavlja patnju kroz koju je prošla tokom velikog broja operacija i nekoliko pobačaja, pokušavajući da dobije dete. Ovo delo danas možemo videti u Muzeju Dolores Olmedo, u Meksiku.

 

 

 

SLON I GOLUBICA

Udala se za preko dvadeset godina starijeg meksičkog muralistu, Diega Riveru, nakon čega su dobili nadimak slon i golubica zbog velike razlike u visini i  građi. On je bio krupniji i visok čovek, dok je Frida bila sitnije građe. Imali su buran brak, pun neverstva i razočarenja, koje je Frida prikazivala u svojim slikama. Jednom prilikom je izjavila da je imala dve nesreće u životu, prva je bila saobraćajna,  a druga Dijego.

 

 

 

SEĆANJE

Sliku  Ludo zaljubljeni naslikala je nakon što je saznala za aferu između Dijega i njene mlađe sestre, a na slici „Sećanje“  vidimo štap koji prolazi kroz njeno telo na mestu na kome se nalazi srce, oko nje je odeća, a njeno srce krvari na podu pored njenih nogu. Sve to slikovito prikazuje bol koju oseća, ali i želju da odbaci sve što je vezuje za Dijega.

 

 

 

 

SLOMLJENI TRUP

Slika Slomljeni trup“  jasno  pokazuje bol i patnju kroz koju je Frida prolazila. Za razliku od drugih njenih portreta na kojima se nalaze papagaji, majmuni ili drugi ljudi, ovde je sama, što možemo da tumačimo kao prikaz samoće koju je osećala. Vidimo da je njen torzo razdvojen na pola i pokazuje slomljeni deo jonskog stuba umesto kičme i nosi specijalan korset koji joj drži kičmu. Kako bi bolje dočarala svoju bol, pored par suza na njenom hrabrom i ozbiljnom licu, celo telo izbodeno je ekserima.

 

 

 

 

 

AUTOPORTRET SA MAJMUNOM

Jedna od najpoznatijih Fridinih slika je  Autoportret sa majmunom“ . Na njoj je prikazala sebe u prvom planu, sa prepoznatljivim gustim crnim obrvama, i majmuna koji je zaštitnički grli oko vrata, oduševljavala je razigrana priroda majmuna, pa je tako on postao simbol nežnosti i zaštite na njenim slikama.

 

 

 

RAN ODLAZAK

Frida je preminula od upale pluća, samo nedelju dana nakon što je proslavila svoj 47. rođendan, 13. jula 1954. godine. Nije bila uplašena od smrti, te je tako poslednja rečenica u njenom dnevniku bila:  Radujem se odlasku i nadam se da se više nikada neću vratiti. 

 

 

TEKST: TEODORA JOVANOVIĆ

Teodora Jovanović je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Večiti optimista i sanjar, zaljubljenik u umetnost i psihologiju. Inspirišu je ljudi koji biraju da budu srećni.